Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. decembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.01 sta po prvih podatkih na pobočju Hruške planine, občina Jesenice, obtičala obnemogla planinca. Gorski reševalci GRS Jesenice, Kranj, Radovljica in Mojstrana so ju po dolgotrajnem iskanju na klasičen način, s pomočjo drona in helikopterjem SV, na koncu locirali na pobočju Javorji v občini Kranjska Gora. Na kraju so ju oskrbeli, z vitlom dvignili v helikopter in prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.52 se je na območju naselja Dolenja Trebuša, občina Tolmin, zaradi zdrsa poškodovala pohodnica. Gorski reševalci GRS Tolmin so jo imobilizirali, s pomočjo vrvne tehnike transportirali v dolino in predali reševalcem NMP Tolmin.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.33 so v bližini naselja Slap ob Idrijci, občina Tolmin, v reki Idrijci opazili utopljeno osebo. Gasilci PGD Tolmin so jo s pomočjo čolna potegnili na površje in predali pristojnim službam. Na kraju so bili za potrebe morebitnega posredovanja prisotni tudi potapljači Podvodne reševalne službe Tolmin.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 17.44 sta v Primožu pri Šentjurju, občina Šentjur, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč drugim enotam. Reševalci NMP so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.25 je v Zalogu pod Sv. Trojico, občina Domžale, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo v obcestni jarek. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj, odklopili akumulator, izvlekli vozilo iz jarka in s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 22.37 je na primorski avtocesti, med priključkom Logatec in Vrhnika, v smeri Ljubljane, osebno vozilo zapeljalo na odbojno ograjo in obtičalo na njej. Pred prihodom gasilcev je voznik sam izstopil iz vozila. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, pomagali sovozniku iz vozila, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Logatec so lažje poškodovanima nudili prvo pomoč in ju prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.17 je na cesti Črni Vrh–Zadlog, občina Idrija, osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.02 je pri naselju Vrh pri Šentjerneju, občina Šentjernej, osebno vozilo zapeljalo s ceste, trčilo v drevo, se prevrnilo na streho in obstalo na travniku. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šentjernej so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator in postavili vozilo na kolesa ob rob cestišča. Reševalci NMP Novo mesto so na kraju oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 18.14 je na Ravbarkomandi, občina Postojna, osebno vozilo povozilo pešca. Gasilci PGD Postojna so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Postojna. Poškodovanega pešca so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Ptuj

Ob 12.39 je na Tovarniški cesti v Kidričevem osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter s tehničnim posegom rešili ukleščeno poškodovano osebo iz vozila in jo predali reševalcem NMP.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 0.38 je v naselju Rakitovec v občini Šentjur zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše, požar pa se je razširil na ostrešje objekta. Gasilci PGD Slivnica in Šentjur so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. Osebo, ki je bila prekomerno izpostavljena dimnim plinom, so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 9.57 so v Raduhi, občina Luče, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Luče so zavarovali kraj dogodka, pogasili tleče saje, opravili pregled s termovizijsko kamero in očistili dimnik.

Ob 17.04 je v naselju Kavče, občina Velenje, zagorelo v stanovanjski hiši, v kateri sta bili starejša oseba in njena hči. Gasilci PGE Velenje, PGD Velenje in Šentilj so s pomočjo avtolestve iz objekta rešili nepoškodovano starejšo osebo. Reševalci NMP Velenje pa so oskrbeli hčerko, ki je dobila manjše opekline pri gašenju začetnega požara. Gasilci so pogasili požar, prezračili objekt in ga pregledali s termovizijsko kamero. Pri odstranjevanju ožganih predmetov iz garažnih prostorov so gasilci naleteli na večjo količino nevarne snovi v sodu in veliko raznovrstnih posod z barvami in razredčili. Za odvoz nevarnih snovi bo poskrbelo podjetje Saubermacher.

Izpostava Kranj

Ob 7.28 so v Triglavski ulici v Žireh gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dobračeva so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali objekt, opravili meritev prisotnosti nevarnih plinov ter očistili dimniško tuljavo. Stanovalcem so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.17 je v Čebelarski ulici v Ljubljani gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so odkrili del ostrešja, pogasili požar, odstranili in iznesli ožgane dele, prezračili prostore ter objekt prekrili s folijo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 3.49 je v naselju Lipovci, občina Beltinci, gorel drog električne napeljave. Gasilci PGD Beltinci so požar pogasili.

Ob 22.31 je v Cvetkovi ulici v Rakičanu, občina Murska Sobota, zagorelo v transformatorski postaji. Gasilci PGD Murska Sobota in Rakičan so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, do prihoda dežurne službe Elektra Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.16 so v naselju Volče v občini Tolmin gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Tolmin so požar pogasili, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.52 je med naseljema Stranska vas in Birčna vas, občina Novo mesto, gorel električni drog. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Stranska vas. Na kraju je bil prisoten dežurni delavec elektro službe.

Izpostava Postojna

Ob 18.43 se je v naselju Hrašče, občina Postojna, iz stanovanjske hiše valil dim. Gasilci PGD Studeno in Postojna so s pomočjo dihalnih aparatov vstopili v zakajen objekt, od koder so rešili starejšo neodzivno osebo in pričeli z oživljanjem do prihoda reševalcev NMP. Reševalci so osebo dokončno oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje. Požar v objektu so pogasili, pri tem je nastala materialna škoda.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.05 je na Pohorski cesti v Slovenj Gradcu gorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenj Gradec so kontrolirali gorenje saj, očistili zgornji del dimniške tuljave in prezračili kletne prostore.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 17.01 je v Kamni Gorci, občina Rogaška Slatina, zaradi poškodbe na vrtini za mineralno vodo prišlo do povečane vrednosti prisotnosti ogljikovega dioksida ob stanovanjski hiši, v kateri je bila nepokretna oseba. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj dogodka, opravili meritev vsebnosti plinov v zraku ter nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila, ki jo je prepeljalo v nadaljnjo oskrbo in nastanitev.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.47 je v Borštu v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, v kopalnici stanovanjskega bloka uhajal plin. Gasilci CZR Domžale so opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov, zaprli ventil plinovoda in prezračili objekt. Stanovalka je bila zaradi slabosti in lažje poškodbe odpeljana na pregled v UKC Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 14.23 je na Ljubljanski cesti v Domžalah v stanovanju iztekala voda iz radiatorja. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale–Mesto so začepili cev ter posesali vodo.

Izpostava Maribor

Ob 14.53 so v ulici Borova vas v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do poškodovane osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 4.51 so v ulici Vojkov drevored v Ilirski Bistrici gasilci PGD Ilirska Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.36 se je na lokalni cesti iz Trbovelj proti naselju Klek na cestišče podrlo drevo. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so drevo razžagali in odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno. Ob meji z Avstrijo lahko popoldne pade kakšna kaplja dežja, a bodo količine padavin zanemarljive. Dnevne temperature bodo povečini do 5 °C.

V torek zjutraj bo megleno, čez dan pa bo od zahoda naraščala oblačnost. Zvečer bo na zahodu začelo deževati. Količine padavin bodo na Gorenjskem zanemarljive, proti vzhodu pa do jutra padavin ne pričakujemo. Jutranje temperature bodo malo pod lediščem, čez dan pa okoli 5 °C.

V sredo bo oblačno in deževno. Meja sneženja bo sprva nad 2000 m nadmorske višine, proti večeru pa se bo postopno spuščala do okoli 1000 m, tako da bo po nižinah povečini deževalo. Glavnina padavin bo padla v južni polovici Slovenije. Do večera lahko na območju Gorenjske, Savinjske in Koroške pade od 10 do 30 mm. Do četrtka zjutraj bodo padavine ponehale. Pade lahko še kakšen mm dežja. V nadaljevanju pa kaže na stabilno in suho obdobje. Sprva se bo malo ohladilo, a se bo za vikend že spet otoplilo.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/