Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. decembra 2023

Potres

Ob 17.38 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,7 v bližini Brežic, 80 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Brežic in Krškega. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.56 je v bližini naselja Lončarjev Dol, občina Sevnica, osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnimi črevesi preprečili nadaljnji iztek nevarnih snovi v potok, izvlekli vozilo na cestišče ter nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Sevnica so voznico oskrbeli na kraju dogodka.

Izpostava Celje

Ob 0.07 je v naselju Škale, občina Velenje, osebno vozilo zapeljalo v potok in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Velenje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka , odklopili akumulator na vozilu in s tehničnim posegom izvleki vozilo na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 10.02 je v bližini naselja Šešče pri Preboldu, občina Prebold, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Celje, ki so v nesreči poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 3.08 sta na Zaloški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila. Poškodovanih oseb v nesreči ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 21.39 sta v križišču v Hočah, občina Hoče – Slivnica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč trem poškodovanim do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.38 je na cesti izven naselja Šentanel, občina Prevalje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci KGZ Ravne so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 16.43 je v Naselju heroja Maroka v Sevnici zagorel pralni stroj v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Sevnica so požar pogasili, prezračili prostore, pregledali objekt s termovizijsko kamero in iznesli stroj iz stanovanja.

Izpostava Kranj

Ob 6.00 je v Hafnerjevem naselju v Škofji Loki zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Škofja Loka, Trata in Gosteče so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.43 so v Češnjici, občina Železniki, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Železniki so požar pogasili, pregledali okolico s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.24 je v Blekovi vasi, občina Logatec gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dolnji in Gorenji Logatec so požar pogasili, pregledali okolico in na prosto iznesli vrednejši inventar.

Ob 14.39 je v naselju Suhadole, občina Komenda, v kuhinji stanovanjskega objekta med kuhanjem zagorelo jedilno olje. Požar se je razširil na kuhinjsko pohištvo. Gasilci PGD Moste, Komenda in Križ so pogasili požar, iznesli poškodovano pohištvo ter ga pogasili in ohladili. V požaru sta se lažje poškodovala dva stanovalca, katera so na kraju dogodka oskrbeli reševalci NMP Domžale.

Izpostava Maribor

Ob 12.30 so v naselju Zimica, občina Duplek, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Požar se je razširil tudi na ostrešje. Gasilci JZ GB Maribor, Dvorjane in Korena so odkrili ostrešje okoli dimne tuljave, pogasili gorečo strešno konstrukcijo ter poškodovani del ostrešja prekrili s folijo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.14 so v naselju Orehovski vrh, občina Gornja Radgona, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gornja Radgona in Orehovci so s termovizijsko kamero pregledali dimnik in prezračili prostore.

Ob 18.18 je v naselju Apače v istoimenski občini zagorela garaža. Gasilci PGD Apače in Gornja Radgona  so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.12 je v naselju Levpa, občina Kanal ob Soči, gorelo v dimniški tuljavi. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica, PGD Avče in Kanal so očistili dimnik, opravili pregled s termovizijsko kamero in odstranili oblogo na dimniku, ki je predstavljalo dodatno nevarnost za vžig.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.42 je v ulici Anzlova gora v Semiču gorel leseni vikend velikosti 25 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Semič, Stranska vas pri Semiču, Kot-Brezje, Črmošnjice in Rožni Dol so pogasili požar in premetali požarišče. Objekt je pogorel v celoti. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.49 je v ulici Pod Ostrim vrhom v Trbovljah zaradi pozabljene hrane na štedilniku, zagorelo v garaži stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trbovlje so požar, ki je zajel hladilnik in napeljavo pogasili, odklopili elektriko in prostore objekta pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 4.00 je v naselju Prezid, občina Vrhnika, gorel delovni stroj Unimog. Gasilci PGD Zaplana in Vrhnika so požar pogasili in pregledali uničeno vozilo s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.31 je v Trstenjakovi ulici v Murski Soboti zagorela luč na stropu objekta, pod katerim je bilo parkirano kombinirano vozilo. Požar, ki se je razširil na kombinirano vozilo so pogasili gasilci PGD Murska Sobota in Rakičan.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Brežice

Ob 20.19 so v Novi vasi pri Mokricah, občina Brežice, goreli ekološki zabojniki za smeti. Gasilci PGD Obrežje so požar pogasili in pregledali okolico. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.43 je v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, v industrijski coni gorel kup smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.45 so bili v naselju Suhadole, občina Komenda, na gladini reke Pšate opaženi mastni madeži. Gasilci PGD Kamnik, Mengeš in Moste so analizirali snov, nastavili lovilna črevesa na več mestih in iskali izvor onesnaženja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 5.59 je v gozdu nad naseljem Podturn, ob cesti v Bazo 20, občina Dolenjske Toplice, občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske, Gorenjske in Ljubljanske regije so odstranili in na varnem mestu uničili šest ročnih bomb italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.50 so v Kozjem v istoimenski občini gasilci PGD Kozje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Koper

Ob 10.07 so na mestni plaži v Kopru gasilci JZ GB Koper iz morja dvignili električni skiro in ga predali policistom.

Ob 22.57 so v Razgledni ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom zaprli okvarjen ventil na peči za centralno kurjavo in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.37 je v Črtomirovi ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta iztekala voda iz poškodovanega radiatorja. Gasilci GB Ljubljana so radiator zatesnili in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 10.24 je v Pupinovi ulici v Mariboru iztekala voda iz stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata prostora v kleti, kjer se je nahajal glavni vodovodni ventil, ga zaprli in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.00 so v Jakčevi ulici v Novem mestu gasilci GRC Novo mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in reševalcem NMP Novo mesto omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.07 so se v bližini naselja Planinska vas v občini Trbovlje na lokalno cesto podrla tri drevesa. Gasilci PGD Trbovlje mesto so drevesa razžagali in odstranili s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo se bo dopoldne jasnilo, popoldne bo deloma jasno in topleje. V ponedeljek bo spremenljivo oblačno, jutro bo po nekaterih dolinah megleno. Popoldne in zvečer bodo možne manjše padavine. Ponekod bo pihal jugozahodnik. V torek bo sprva precej jasno z meglo po nižinah. Popoldne pooblačitve, a večinoma še suho. V noči na sredo in v sredo pričakujemo dež. Meja sneženja bo sprva nad okoli 1800 m, v sredo popoldne se bo spuščala, a po nižinah bo le deževalo. V četrtek dopoldne bodo padavine ponehale, oblačnost se bo trgala. Predvidena skupna količina padavin do četrtka dopoldne je od 20 do 40 mm. Od petka do prihodnjega torka bo suho. Spet bo hladneje.