Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. decembra 2023.

Potresi

Ob 21.45 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 0,5 v bližini Trbovelj, 40 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Trbovelj. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 19.05 so na Ptujski cesti v Mariboru trčila tri osebna in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili dve osebi, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem pri oskrbi dveh poškodovanih oseb. Reševalci NMP Maribor so ju prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.21 sta na cesti Koritnica–Rut, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odstranili vozili s cestišča.

Ob 10.20 sta v naselju Črni Vrh, občina Idrija, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo iz vozila, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Idrija pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.44 je na dolenjski avtocesti pred izvozom Dolenje Kronovo, občina Novo mesto, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se zagozdilo v odbojni ograji. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz odbojne ograje odstranili vozilo ter ga predali vlečni službi. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Ptuj

Ob 16.32 sta v naselju Strnišče, občina Kidričevo, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka in usmerjali promet do prihoda policistov. Poškodovanih oseb ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 14.46 je v naselju Brezova, občina Celje, zagorela lesena stena v objektu. Gasilci PGE Celje in PGD Šmartno v Rožni dolini so zavarovali kraj dogodka, odstranili goreč les, pogasili tleč material in žerjavico ter ohladili steno.

Izpostava Koper

Ob 15.08 je v Kopru zagorela lesena baraka velikosti 20 kvadratnih metrov z nadsreškom. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili in iz objekta odstranili plinsko jeklenko. Poslopje je skoraj v celoti zgorelo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.42 je v Postružnikovi ulici v Ljutomeru zagorela izolacija v montažni steni poslovno stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ljutomer, Radomerje, Gresovščak, Spodnji Kamenščak in Cezanjevci so požar, ki se je razširil tudi na ostrešje, pogasili. V požaru je zgorelo okoli 10 kvadratnih metrov ostrešja.

Ob 20.34 so v naselju Police, občina Gornja Radgona, goreli trije zabojniki za komunalne odpadke. Pred prihodom gasilcev PGD Gornja Radgona in Spodnja Ščavnica so domači požar pogasili.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.51 je na Vrazovem trgu v Ljubljani pod mostom gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana–Mesto.

Izpostava Maribor

Ob 5.55 je v Pohorski ulici v Mariboru na parkirišču gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor. Vozilo je uničeno.

Izpostava Postojna

Ob 14.57 je na bivši cestninski postaji Senožeče, občina Divača, zagorelo v motornem predelu kombiniranega vozila. Požar je pred prihodom gasilcev pogasil cestninski nadzornik DARS-a. Gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, ohladili predel motorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 10.59 se je na Partizanski cesti v Velenju sprožil plinski alarm. Gasilci PGE Velenje so na kraju ugotovili, da pušča ventil za propan-butan plin na pakirnem stroju, zavarovali so kraj dogodka, zaprli ventil in prezračili prostore.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.58 so pri trdnjavi Kluže, občina Bovec, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila ročno bombo, mase 0,2 kg, italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 11.03 so med izvajanjem detekcije terena na območju vrha Volkovnjak v občini Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije odstranili 15 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 61,55 kg. Vsa najdena nevarna sredstva so odpeljali v začasno skladišče.

Izpostava Postojna

Ob 18.43 so v Prestranku, občina Postojna, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije odstranili 41 kosov vadbenih protitankovskih min, jugoslovanskega izvora iz obdobja pred letom 1991 in jih prepeljali na začasno skladiščenje.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 1.45 so na Kersnikovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 11.00 so v Ulici Janeza Puharja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.41 sta gasilca PGD Slovenj Gradec posredovala v Šmartnem pri Slovenj Gradcu, kjer sta s pomočjo avto lestve prekrila del strehe stanovanjske hiše.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V soboto dopoldne bo možen rahel sneg. V nedeljo bo oblačno s padavinami, meja sneženja bo sprva na višini okoli 600 m, nato se bo dvigala. Ponekod je možna tudi poledica. Čez dan se bo delno razjasnilo. Topleje bo. Začetek prihodnjega tedna bo oblačen, dosegla nas bo odjuga. Verjetnost za večjo količino padavin se poveča v sredini prihodnjega tedna, okoli 12. decembra.