Skoči do osrednje vsebine

Minister Marjan Šarec na srečanju Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope

Minister za obrambo Marjan Šarec se je v Pragi na Češkem udeležil dvodnevnega rednega srečanja Pobude za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope (angleško Central European Defence Cooperation – CEDC), ki ga letos gosti Češka republika kot predsedujoča Pobudi.

Prvo delovno zasedanje obrambnih ministrov je potekalo v formatu CEDC (Avstrija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Slovaška in Slovenija ter država opazovalka Poljska), drugo pa v razširjenjem formatu skupaj z ministri za obrambo držav Zahodnega Balkana.

Pobuda CEDC, po besedah ministra Šarca, spodbuja dialog, izmenjavo informacij in novih znanj. Regionalno sodelovanje predvsem s partnerji z Zahodnega Balkana pa je strateška prioriteta naše zunanje in varnostno-obrambne politike. Še naprej ostajamo zavezani nadaljnjemu večstranskemu sodelovanju. Največ pozornosti so ministri namenili pregledu aktivnosti v okviru projektov in iniciativ CEDC ter regiji Zahodnega Balkana. Minister Šarec je ob tem izpostavil, da je regija Zahodnega Balkana med drugim dovzetna za migracije, hibridne grožnje in kibernetske napade, prav slednje pa po njegovi oceni zahteva posebno pozornost: »Močna partnerstva so pomembna, s sodelovanjem na strokovni ravni, izmenjavo informacij, izkušenj in znanj pa jih moramo razširiti ter okrepiti tudi na področju kibernetske varnosti, kar Slovenija aktivno počne v zadnjem obdobju.«

Slovenija podpira tudi vzpostavitev projekta obrambno-varnostne akademije Zahodnega Balkana (angleško Western Balkan Defence and Security College  – WBSDC), v sodelovanju z Evropsko varnostno in obrambno akademijo (angleško European Security and Defence college – ESDC), s sedežem v Podgorici ter financiranjem s strani Evropske unije. Po oceni ministra Šarca bo projekt pomembno vplival na krepitev odpornosti naših partnerjev na Zahodnem Balkanu. 

Ministri za obrambo CEDC so se na drugem delovnem zasedanju sestali v razširjenjem formatu z ministri za obrambo držav Zahodnega Balkana. Razpravljali so o varnostni situaciji v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu ter vplivu na države Srednje Evrope in regijo Zahodnega Balkana. Dolgoročna stabilnost na Zahodnem Balkanu je strateškega pomena tudi za Republiko Slovenijo, zato ostaja toliko pomembnejše sodelovanje s parterji na dvostranskem kot regionalnem področju, je na srečanju še poudaril minister Šarec.

Ob robu dogodka je minister Šarec opravil tudi nekaj dvostranskih pogovorov z nekaterimi obrambnimi ministri, predvsem o nadaljnjem sodelovanju na obrambnem področju.

Pobuda za obrambno sodelovanje držav Srednje Evrope, ki deluje od leta 2010, velja za največji srednjeevropski forum, usmerjen v varnostne in obrambne zadeve. Združuje obrambna ministrstva iz sedmih različnih držav (države članice Avstrija, Češka, Hrvaška, Madžarska, Slovaška in Slovenija ter država opazovalka Poljska), kar jim omogoča krepitev regionalne varnosti skladno z njihovimi nacionalnimi prednostnimi nalogami, odgovornostmi in interesi. Ključna elementa pobude sta civilno-vojaško sodelovanje in sodelovanje z državami Zahodnega Balkana. Pobudi vsako leto predseduje druga članica, letos Češka republika, naslednje leto pa predsedovanje prevzame Madžarska.