Skoči do osrednje vsebine

Podpisana pogodba za nadgradnjo železniške postaje Nova Gorica

Direkcija za infrastrukturo je danes podpisala pogodbo za izvedbo nadgradnje železniške postaje Nova Gorica s pogodbeno vrednostjo 50,71 milijona evrov.

Gradbena dela, ki jih bo izvedel Konzorcij podjetij Kolektor Koling d. o. o., SŽ ŽGP Ljubljana d. d., GH HOLDING d. o. o. in ISKRA d. o. o., bodo zajemala nadgradnjo tirnih naprav in gradnjo novega otočnega in bočnega perona z urejenimi nadstreški in pripadajočo urbano opremo. Predvidena je gradnja podhoda, ki bo povezal Trg Evrope z Novo Gorico ter omogočil varen in lažji dostop potnikov do peronske infrastrukture z dvigali pod vsemi postajnimi tiri tako, da bo možen dostop z obeh strani postaje. Prav tako je predvidena obnova postajnega poslopja skladno s pogoji, pridobljenimi s strani Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine ter gradnja parkirišč na območju ukinjenih obstoječih postajnih tirov. Nadgradnja bo zajemala tudi rušitev obstoječe ter gradnja nove nakladalne rampe za avtovlake.

Začetek del je predviden z uvedbo izvajalca v delo, ki bo predvidoma izvedena še v mesecu decembru. Rok za izvedbo del je 13 mesecev od uvedbe v delo.

Z izvedbo nadgradnje bo dosežen eden od pogojev za uvedbo kvalitetnega železniškega potniškega prometa, saj bo z izvedenimi ukrepi na tej železniški postaji zagotovljena zmogljivejša infrastruktura, ki bo omogočala večjo funkcionalnost omenjene železniške postaje, večjo stopnjo varnosti ter večjo fleksibilnost in prepustnost železniškega prometa.

Projekt bo sofinanciran s povratnimi evropskimi sredstvi iz Načrta za okrevanje in odpornost v višini 43 milijonov evrov.

Na spletnem portalu Krajšamo razdalje je na voljo več  informacij o projektu.