Skoči do osrednje vsebine

Koncert Slovenija piha 0,0 - poklon treznim voznikom

Glasbeniki so pihali in peli za vse trezne voznike, ki so v času martinovega v akciji na cestah napihali 0,0. Na povabilo gostiteljice koncerta Slovenija piha 0,0, ministrice za zdravje dr. Valentine Prevolnik Rupel, se je koncerta udeležil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob ter visoki predstavniki Policije in Ministrstva za notranje zadeve.

Koncert v prepolni dvorani Kina Šiške je otvoril Challe Salle, navdušenje ob poslušanju glasbe pa se je stopnjevalo ob izvedbah glasbe Policijskega orkestra in predvsem pesmih Hamota ob dovršeni in navdihujoči spremljavi orkestra.

Ogled koncerta je bil možen tudi v živo iz domačih naslonjačev na Facebook strani Slovenija piha 0,0.

Hvala, ker vozite trezno tudi v decembru!  Slovenija še naprej piha 0,0.

O akciji

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju s Policijo akcijo Slovenija piha 0,0 izvedlo že osmič. Akcija je namenjena ozaveščanju o škodljivosti uporabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi, ki poslabšajo naše sposobnosti za varno vožnjo.

V času martinovega, v tednu od 6. do 12. novembra 2023, so vozniki, ki so ob kontroli policistov napihali 0,0, prejeli letak za žrebanje vstopnic za udeležbo na koncertu Policijskega orkestra v družbi Matevža Šaleharja Hama in dodatnega gosta Challeta Salleta. Koncert je torej priznanje vsem, ki se vsakodnevno odgovorno obnašajo tako v prometu kot v življenju.

V akciji Slovenija piha 0,0 vidimo tudi priložnost za spodbujanje zdravega življenjskega sloga. Škodljiva raba alkohola v Sloveniji namreč predstavlja velik javnozdravstveni, ekonomski in tudi družbeni problem, saj spada alkohol med najbolj razširjene psihoaktivne snovi.

Pitje alkohola spada med najpomembnejše dejavnike tveganja za breme bolezni in prezgodnjo umrljivost ter je povezano z več kot 200 bolezenskimi stanji, poškodbami in zastrupitvami.

Po količini popitega alkohola na prebivalca pa se prebivalci Slovenije uvrščamo med evropske države z visoko porabo alkohola, in sicer je v letu 2022 znašala registrirana poraba 10 litrov čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let in več.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na voljo več podatkov o registrirani porabi alkohola v letu 2022.