Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. 12. 2023

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 17.47 so v naselju Dobravšce v občini Gorenja vas – Poljane gasilci PGD Gorenja vas do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka nudili prvo pomoč otroku, ki se je dušil.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 8.02 je v naselju Zabukovica, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo s ceste in prevrnjeno na streho obstalo v potoku. Gasilci PGE Celje in PGD Kasaze Liboje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo izvlekli iz potoka. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Celje.

Ob 7.12 je v kraju Lastnine, občina Rogaška Slatina, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so vozilo izvlekli. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 17.50 sta na Cesti maršala Tita na Jesenicah trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in rešili ukleščeno poškodovano osebo iz vozila. Reševalci NMP Jesenice so jo oskrbeli in prepeljali v SB Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.15 je na avtocesti Šmarje-Sap–Ljubljana v občini Škofljica osebno vozilo prebilo varnostno ograjo in obtičalo v jarku. Gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo in odklopili akumulator. Voznika so pregledali reševalci NMP Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.13 je na avtocesti med priključkoma Smednik in Dobruška vas pri naselju Dule, občina Škocjan, tovorno vozilo trčilo v odbojno ograjo, jo prebilo in obstalo na nasprotnem vozišču. Gasilci GRC Novo mesto in PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, odstranili varovalni ograji, iz poškodovane posode za gorivo prečrpali okoli 70 litrov goriva, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter očistili cestišče. Na kraju so bili prisotni dežurni delavci Dars-a. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 11.39 je na cesti Dutovlje–Krajna vas, občina Sežana, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, rešili ukleščenega voznika iz vozila, odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanca v reševalno vozilo. Reševalci so ga odpeljali SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.37 je v naselju Log pri Mlinšah, občina Zagorje ob Savi, osebno vozilo zapeljalo s ceste na brežino. Gasilci PGD Zagorje-mesto in PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, vozilo pa je izvlekla avtovleka. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.25 so v naselju Levec, občina Žalec, v podjetju Lesnina v stropnem delu trgovine goreli električni vodniki pri čemer se je sprožil požarni javljalnik. Zaposleni so požar pogasili še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGE Celje so opravili pregled s termovizijsko kamero in meritev prisotnosti plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.20 so v Ponovi vasi, občina Grosuplje, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ponova vas in Spodnja Slivnica so požar pogasili, opravili pregled s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje.

Izpostava Maribor

Ob 9.53 so v Cvetlični ulici v Šentilju v Slovenskih Goricah, občina Šentilj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentilj v Slovenskih Goricah so zaprli dovod zraka v peč, očistili ter pregledali dimniško tuljavo in lastniku svetovali obisk dimnikarja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.36 je v naselju Šafarsko v občini Razkrižje gorel računalnik v delavnici. Požar so pogasili gasilci PGD Razkrižje in Ljutomer ter pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.18 je v naselju Dolenje Kronovo, občina Šmarješke Toplice, gorelo v notranji elektro omarici v stanovanjski hiši. Požar je že pred prihodom gasilcev pogasil lastnik. Gasilci PGD Bela cerkev, Zbure, Šmarjeta in Orešje so s termovizijsko kamero pregledali omarico in okolico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.07 je v naselju Žalna, občina Grosuplje, gorelo osebno vozilo v predelu motorja. Požar so pogasili domači, gasilci PGD Grosuplje, Velika Loka, Žalna in Luče so vozilo dodatno ohladili z vodo in pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 7.47 je v Ulici Mirka Vadnova v Kranju gorel odpadni material v naravnem okolju. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.17 je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani na divjem odlagališču gorel kosovni odpad. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana - Trnovo so pogasili požar na površini okoli pet kvadratnih metrov.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.39 so na cesti Ušnik–Kozaršče v občini Tolmin gasilci PGD Tolmin nevtralizirali manjšo količino motornega olja, ki je izteklo iz avtobusa.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 1.40 so na Cesti talcev v Velenju gasilci PGE Velenje rešili osebo iz okvarjenega dvigala.

Ob 21.27 so v naselju Ljubija v občini Mozirje gasilci PGD Mozirje vstopili v stanovanje in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta v reševalno vozilo.

Izpostava Kranj

Ob 16.21 je na Cesti na Huje, občina Tržič, oseba padla v jašek. Gasilci PGD Kovor so jo izvlekli ter nudili pomoč reševalcem NMP Tržič pri oživljanju. Oseba je preminula.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.45 so v Kolodvorski ulici v Ribnici gasilci PGD Ribnica z roba strehe objekta odstranili strešnik, ki je ogrožal mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 6.48 je na cesti Na Slemenu v Mariboru osebno vozilo obtičalo na zasneženem cestišču. Gasilci JZ GB Maribor so vozilo umaknili na varno mesto.

Ob 14.15 so na Betnavski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti Policije odprli vrata stanovanja ter omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Ob 14.59 so v Trotkovi ulici v Benediktu gasilci PGD Benedikt odprli vrata stanovanja ter omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 6.25 je v Kajuhovi ulici v Kidričevem v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Talum Kidričevo so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli ventil ter posesali vodo.

Ob 12.15 se je med naseljema Zgornja Pristava in Bolečka vas, občina Videm, drevo nevarno nagnilo na cestišče. Gasilci PGD Sela so drevo odstranili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.35 so v naselju Leše v občini Prevalje gasilci KGZ Ravne na Koroškem v prisotnosti Policije odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek bo sončno, v nekaterih dolinah bo sprva megleno. Najvišje temperature bodo od 2 do 5 °C. V petek se bo postopno pooblačilo. Jutranje temperature bodo od -7 do -4, najvišje dnevne okoli ledišča. V noči na soboto in v soboto dopoldne bo v notranjosti možen rahel sneg. V nedeljo bo sprva rahlo deževalo ali snežilo, čez dan se bo razjasnilo. Topleje bo. Tako v soboto kot v nedeljo bo padavin malo. Začetek prihodnjega tedna bo oblačen, dosegla nas bo odjuga. Verjetnost za večjo količino padavin se poveča v sredini prihodnjega tedna, okoli 13. decembra.

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/