Skoči do osrednje vsebine

34. Mišičev vodarski dan

V sredo, 6. decembra 2023, je v Mariboru potekal 34. Mišičev vodarski dan, eden izmed ključnih strokovnih srečanj vseh, ki se ukvarjajo z upravljanjem, urejanjem in varovanjem voda. Udeležence sta uvodoma nagovorila tudi mag. Neža Kodre, direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode in mag. Luka Štravs, vodja Sektorja za upravljanju voda na Ministrstvu za naravne vire in prostor.

Letošnje strokovno srečanje, ki je potekalo v soorganizatorstvu Ministrstva za naravne vire in prostor ter Direkcije Republike Slovenije za vode, je naslovilo aktualne teme upravljanja voda, poseben poudarek pa je bil namenjen poplavam, ki smo jim bili priča avgusta letos, vključevanju na naravi temelječih rešitev v projekte za zmanjševanje poplavne ogroženosti, stanju podzemnih voda ter urejanju hudournikov. Udeleženci so prisluhnili predstavitvam aktualnih projektov s področja urejanja voda, rezultatom nedavno zaključenih projektov, predstavniki s Hrvaške pa so predstavili priročnik za uporabo ukrepov ohranjanja sladkovodnih ekosistemov v Republiki Hrvaški.

Velik doprinos k srečanju, ki se ga je udeležilo preko 300 strokovnjakov so bile tudi konstruktivne razprave o pogledih na aktualne izzive upravljanja voda, vključevanju sonaravnih rešitev v prihodnje protipoplavne projekte in ostalih temah s področja vodarstva.

Zbornik prispevkov, ki so bili predstavljeni na 34. Mišičevem vodarskem dnevu