Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon pozvala k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in premirju v Gazi

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je udeležila avdio-video konference o pregledu do sedaj izvedenih humanitarnih aktivnostih v Gazi, ki jo je gostila francoska ministrica za Evropo in zunanje zadeve Catherine Colonna. Današnja konferenca je nadaljevanje mednarodne humanitarne konference za civilno prebivalstvo, ki je v Parizu potekala 9. novembra.
ministrica za mizo, v ozadju slovenska in EU zastava

Ministrica Tanja Fajon je preko avdio-video povezave govorila z zunanjimi ministri | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Ministrica Fajon je pozvala k trajnemu premirju, ki lahko edino pripomore h končanju trenutnih nevzdržnih humanitarnih razmer v Gazi in prepreči širjenje napetosti na regijo. Slovenija je v odzivu na humanitarno krizo povečala pomoč palestinskemu prebivalstvu in jo bo zagotavljala tudi v prihodnje.

Ministrica Fajon se je zahvalila humanitarnim delavcem za predano in pogumno delo v Gazi ter poudarila, da je nujno nadaljevati z zagotavljanjem humanitarne pomoči ter prizadetim omogočiti dostop do nje. Slovenija je v letošnjem letu v odzivu na krizne razmere v Gazi bistveno povečala humanitarno pomoč. Palestinskemu prebivalstvu je skupno namenila 2,05 milijona evrov – večinoma preko mednarodnih humanitarnih organizacij (UNRWA, Mednarodnemu odbora Rdečega križa in Svetovnega programa za hrano). Ob obsodbi terorističnega napada Hamasa na Izrael in pozivu k izpustitvi vseh talcev Slovenija že od začetka konflikta poudarja, da je treba v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom zaščititi civiliste in civilno infrastrukturo v Gazi, omogočiti dostop do humanitarne pomoči ter neovirano delo humanitarnih in zdravstvenih delavcev.

Ministrica Fajon je obsodila naraščanje nasilja nad palestinskim prebivalstvom na Zahodnem bregu. "Načrti izraelske vlade za nove naselbine ne vodijo k vzpostavitvi miru" je dejala ministrica tanja Fajon in se zavzela za sklic mirovne konference, ki bi vključevala vse relevantne deležnike, s poudarkom na ključni vlogi EU.

Udeleženci so poudarili potrebo po ponovni prekinitvi spopadov in vzpostavitvi trajnega premirja ter iskanju operativnih rešitev, ki bi omogočile neprekinjeno dostavo zadostne pomoči. Med cilji konference so bili tudi pregled uresničevanja finančnih in drugih zavez iz novembra ter krepitev koordinacije med donatorji, državami, specializiranimi agencijami in nevladnimi organizacijami.

Mednarodne donatorske konference za civilno prebivalstvo v Gazi, ki je potekala 9. novembra 2023, se je udeležil predsednik vlade dr. Robert Golob, ki je poudaril potrebo po takojšnji humanitarni prekinitvi spopadov, zaščiti civilnega prebivalstva ter nujnosti zagotovitve dostopa humanitarne pomoči.