Skoči do osrednje vsebine

Izdane odločbe Podpora vinarskemu sektorju za sejemske in promocijske dejavnosti na ciljnih trgih

29.novembra 2023 je Agencija izdala odločbe za plačilo zahtevkov, ki se nanašajo na pomoč za sodelovanje na sejmih 2023. Odločbo je prejelo 61 upravičencev, v skupni višini 419.774,70 evra.

5. decembra 2023 pa je Agencija izdala odločbe za plačilo zahtevkov, ki se nanašajo na druge pomoči iz poglavja Podpora vinarskemu sektorju za sejemske in promocijske dejavnosti na ciljnih trgih 2023. Odločbo je prejelo 43 upravičencev, v skupni višini 74.225,30 evra.

Zahtevana sredstva na tem ukrepu so znatno presegala razpoložljiva sredstva, zato je bil upoštevan drugi odstavek 27. člena Uredbe o ureditvi trga z vinom (sorazmerno znižanje s koeficientom).

Namen podpore je uresničitev ciljev kmetijske politike, ter zagotavljanje možnosti za razvoj in prilagajanje razmeram na trgu.

V okviru podpore se sofinancirajo naslednje dejavnosti:

  • sodelovanje na specializiranih sejmih Prowein Dusseldorf, LIWF London in Vinitaly Verona,
  • pomoč za promocijske dejavnosti na trgih Velike Britanije, Nemčije, Italije, Francije, Avstrije, Belgije, Nizozemske, Hrvaške in Poljske (objave v medijih, predstavitve vin za trgovce, novinarje, gostince ali strokovno javnost, tržne raziskave zaradi uvajanja vina na novem tržišču),
  • pomoč za svetovanje zaradi uvajanja vina na novem tržišču oziroma svetovanje iz enologije,
  • izobraževanje glede tehnologije pridelave vina, izboljšanje kakovosti vina in trženja vina.