Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Črnčec podpisal programski dogovor z Nemčijo za nabavo sistemov zračne obrambe

Državna sekretarja na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec in na Zveznem ministrstvu za obrambo Zvezne republike Nemčije Benedikt Zimmer sta podpisala Programski dogovor med ministrstvoma glede sodelovanja Republike Slovenije pri nabavi sistemov IRIS-T SLM v skladu z Memorandumom o soglasju o skupnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru iniciative Zaščita evropskega neba.

Republika Slovenija je skupaj s 14 državami ob robu srečanja ministrov Nata oktobra lani podpisala Pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba (angleško European Sky Shield Initiative – ESSI), katere pobudnica je bila Zvezna republika Nemčija, od julija letos pa v njej sodeluje 19 evropskih držav. Slovenija je prva izmed 19 članic pobude, ki je z Zvezno republiko Nemčijo podpisala programski dogovor za nakup sistema IRIS-T SLM.

Avgusta letos je bil podpisan Memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju sistemov zračne obrambe v okviru ESSI (angleško European Sky Shield Initiative Memorandum of Understanding – ESSI MOU), ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega javnega naročanja sistemov zračne obrambe. Na podlagi memoranduma lahko zainteresirane države sklepajo ločene programske dogovore za konkretne projekte, v katerih bodo opredeljene finančne obveznosti, osrednji naročnik, opredeljen v ESSI MOU, pa bo pooblaščen za izvajanje konkretnih programskih pogodb.

Ministrstvo za obrambo je tako z nemško stranjo sklenilo programski dogovor o sodelovanju pri nabavi sistemov IRIS-T SLM, s katerim bo Slovenija pri nemškem proizvajalcu Diehl Defence GmbH kupila sistem zračne obrambe srednjega dosega IRIS-T.