Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. 12. 2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 13.05 sta se v naselju Parož, občina Dobrna, pri sankanju poškodovali dve osebi. Gasilci PGD Dobrna so reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila, slednji pa so ju prepeljali v bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.05 je na avtocesti pri Čepljah, občina Vransko, vlačilec s priklopnikom trčil v zaščitno ograjo. Gasilci PGE Celje in CZR Domžale so nudili pomoč delavcem DARS-a, zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo ter priklopnik in zaradi pretrganih vodnikov preventivno izklopili električno napajanje na priklopniku.

Izpostava Koper

Ob 8.37 sta v naselju Bertoki, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci GB Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Poškodovano osebo so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.07 sta v Turjaškem naselju v Kočevju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Kočevje so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.00 je na cesti Kamnik–Stahovica, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nakladanju vozila. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Ob 15.44 so na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, občina Log-Dragomer, v smeri Vrhnike na prehitevalnem pasu trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.06 je med naseljema Nemčavci in Markišavci, občina Murska Sobota, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo v obcestnem jarku. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nudili pomoč policiji in službi avto vleke pri odstranitvi vozila. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 12.10 sta v Dobravi, občina Ormož, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulatorja ter počistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 22.21 je v bližini naselja Zgornja Kapla, občina Podvelka, osebno vozilo obstalo na poledenelem cestišču. Gasilci PGD Kapla so ga s tehničnim posegom odstranili s cestišča.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 17.16 se je v naselju Srgaši, občina Koper, v stanovanjskem objektu zaradi preboja električnega toka zakadilo izpod rezervoarja kurilnega olja. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so izklopili varovalke, dežurni delavec Elektro Primorske pa je izklopil glavno varovalko.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.14 je v naselju Vrhe, občina Slovenj Gradec, gorelo na požarišču ponedeljkovega požara. Gasilci PGD Stari trg so požar pogasili.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 6.24 je na avtocesti Celje–Ljubljana pred predorom Ločica, občina Vransko, na tovorni prikolici zaradi pregretja koles zagorela pnevmatika. Voznik je pričel požar gasiti že pred prihodom gasilcev PGE Celje in CZR Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili požar, ohlajali tovor ter s termovizijsko kamero pregledali priklopnik in tovor.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.34 je na primorski avtocesti med razcepom Kozarje in izvozom Brezovica, občina Ljubljana, v smeri Vrhnike gorelo v predelu motorja osebnega vozila. Požar so pogasili mimo vozeči z ročnimi gasilnimi aparati. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, motor ohladili, vozilo preventivno pregledali s termovizijsko kamero, in nevtralizirali izteklo zavorno tekočino.

Izpostava Maribor

Ob 19.02 je v Kranjčevi ulici v Mariboru gorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 11.43 se je na avtocesti pri Ivanjem selu, občina Cerknica, kadilo izpod prikolice tovornega vozila. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, Rakek in Dolnji Logatec. Policijska patrulja je vozilo pospremila do počivališča Lom, kjer so gasilci ohladili ležaje in zavorni sistem polpriklopnika ter del podvozja preventivno pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 19.20 je na Notranjski cesti v Logatcu v krožišču zagorela svetilka javne razsvetljave. Gasilci PGD Dolnji Logatec so požar pogasili ter drog pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bil prisoten delavec Elektro Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.00 je v Slomškovi ulici, občina Slovenske Konjice, izteklo motorno olje iz neznanega vozila. Gasilci PGD Slovenske Konjice so nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.09 so v Stantetovi ulici v Ivančni Gorici gasilci PGD Stična nevtralizirali iztekle motorne tekočine na cestišču v dolžini okoli 50 metrov.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.07 je v RTP Podvelka na izvodu Podvelka izpadla dobava električne energije 448 odjemalcem. Napako so odpravili delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.22 je v naselju Rakovlje v občini Braslovče zaradi počene vodovodne cevi voda zalila prostore objekta. Gasilci PGD Braslovče so iz stanovanja izčrpali večjo količino vode.

Ob 14.34 so v naselju Gotovlje, občina Žalec, gasilci PGD Žalec ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili policistom in sorodnikom vstop. V stanovanju so našli pogrešano obolelo osebo. Gasilci so ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP, ti pa so jo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 23.02 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.04 so v Gogalovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebo, dvigalo izklopili in obvestili serviserja.

Ob 12.09 so na ulici Juleta Gabrovška v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.43 so v Petkovškovi ulici na Vrhniki gasilci PGD Vrhnika ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri je obležala onemogla oseba. Pomagali so reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.

Ob 14.45 so gasilci GB Ljubljana v Mencingerjevi ulici v Ljubljani s pomočjo avto lestve obžagali drevo, katerega veje so ogrožale mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 9.25 so v naselju Jelovec v občini Maribor gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala starejša oseba.

Ob 11.02 so na Slomškovem trgu v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 11.12 so v Prvomajski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avto lestve preko balkona vstopili in odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem je bila preminula oseba.

Ob 14.04 so na Cesti ob Dravi v Spodnjem Dupleku gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in omogočili svojcem dostop do starejše poškodovane osebe. V nadaljnjo obravnavo so jo prevzeli reševalci NMP Maribor.

Izpostava Ptuj

Ob 10.41 je bila v stanovanju v Kajuhovi ulici v Kidričevem onemogla oseba. Gasilci PGD Talum so s tehničnim posegom odprli stanovanje in omogočili vstop reševalcem NMP.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.15 so v naselju Zgornji Lehen na Pohorju, občina Ribnica na Pohorju, gasilci PGD Ribnica na Pohorju s tehničnim posegom z vozišča odstranili podrto drevo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

Pred nami je teden dni suhega vremena. Po nižinah bo precej megle in nizke oblačnosti, več sonca bo občasno v gorah. Zjutraj bo od -5 do -1, čez dan malo nad 0 stopinj °C. Prve padavine so na vidiku predvidoma v sredo 13.12.