Skoči do osrednje vsebine

Rim v znamenju slovensko-italijanskega znanstvenega in inovacijskega sodelovanja

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič ter italijanska ministrica za univerze in raziskave Anna Maria Bernini sta v Rimu podpisala Memorandum o sodelovanju na področju raziskav in inovacij.
Podpis Memorandum o sodelovanju na področju raziskav in inovacij, ki sta ga podpisala slovenski minister Igor Papič in italijanska ministrica Anna Maria Bernini

Podpis Memorandum o sodelovanju na področju raziskav in inovacij, ki sta ga podpisala slovenski minister Igor Papič in italijanska ministrica Anna Maria Bernini | Avtor: Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije

1 / 2

Na podlagi memoranduma bodo slovenski in italijanski raziskovalke in raziskovalci izvajali skupne raziskovalne projekte. Institut »Jožef Stefan« in italijanski Nacionalni raziskovalni svet (italijansko Consiglio Nazionale delle Ricerche – CNR) sta pred enim letom že podpisala sporazum o sodelovanju, danes pa sta v Rimu predstavila pet slovensko-italijanskih projektov s področij nanostrukturnih materialov in kvantnih znanosti, ki so bili izbrani na razpisu na podlagi sporazuma. Rim je bil zato danes v znamenju slovensko-italijanskega znanstvenega in inovacijskega sodelovanja.

»Slovenija in Italija na področju raziskovanja sodelujeta že leta. To, da sta Institut »Jožef Stefan« in italijanski Nacionalni raziskovalni svet podpisala sporazum o znanstvenem sodelovanju, ki sta ga danes okronala še s podpisom petih izbranih projektov, in da smo nocoj podpisali tudi memorandum med ministrstvoma o sodelovanju na področju raziskav in inovacij, je primer odlične nadgradnje povezanosti med državama. Še več, s strategijo internacionalizacije bomo to sodelovanje dodatno poglobili, saj je Italija med našimi najpomembnejšimi partnericami,« je izpostavil minister Papič.

Ob robu obiska ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije v Italiji je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve organiziralo dogodek "Znanost in inovacije, Slovenija in Italija", kjer so se povezovali slovenski in italijanski raziskovalke in raziskovalci ter gospodarstvenice in gospodarstveniki. Posebna pozornost je bila namenjena inovacijam slovenskih podjetij, ki so predstavili svoje dosežke in načrte na področju vodikovih tehnologij, krožnega gospodarstva, vesolja in uvajanja procesov Industrije 4.0.