Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. decembra 2023.

Potresi

Ob 0.37 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,0 v bližini Brežic, 80 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci manjših naselij vzhodno od Krškega, Trebeža, Arnovega sela, Spodnje Pohance, Spodnjega Starega Gradu in Zdol. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Plazovi

Izpostava Trbovlje

Ob 15.14 so v Medijskih Toplicah v občini Zagorje ob Savi gasilci PGD Izlake s folijo prekrili zemeljski plaz površine okoli 25 x 10 metrov.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.58 sta na avtocesti Smednik–Dobruška vas, občina Brežice, trčila osebno vozilo in cisterna z butan plinom. Osebno vozilo je ob naletu zagorelo, voznik je začetni požar pogasil. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine, preprečili nadaljnje iztekanje, nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozila in opravili meritve zaradi puščanja propan butana na cisterni. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Celje

Ob 14.26 sta pri naselju Globoče, občina Vojnik, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, iz vozil rešili poškodovani osebi ter pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanih.

Izpostava Ptuj

Ob 11.30 sta v Bukovcih, občina Markovci, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in preprečili nadaljnje iztekanje ter pomagali pri oskrbi poškodovane osebe do prihoda NMP Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.05 sta na Pohorski cesti v občini Radlje ob Dravi trčili osebni vozili. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč drugim enotam. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Novo mesto

Ob 12.06 so v Srednjih Laknicah, občina Mokronog-Trebelno, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mokronog so nadzorovali izgorevanje saj, iz okolice dimnika odmaknili predmete, ga očistili in s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico.

Ob 20.37 so v ulici Sotla v Mirni gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mirna so nadzorovali izgorevanje saj, očistili dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.09 je v naselju Vas v občini Radlje ob Dravi gorel leseni pomožni objekt. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in PGD Vuhred so požar pogasili. Objekt je pogorel v celoti.

Ob 13.43 je v Dobji vasi, občina Ravne na Koroškem, zagorelo v elektro omarici. Gasilci KGZ in PGD Ravne na Koroškem so požar pogasili. Dežurni delavci Elektra Celje so napako odpravili.

Ob 21.22 je v naselju Vrhe v občini Slovenj Gradec gorelo ostrešje stanovanjske hiše. Ostrešje, ki ga je ogenj v celoti uničil, so pogasili gasilci PGD Stari Trg, Slovenj Gradec, Sele – Vrhe, Raduše, Podgorje in Golavabuka.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 7.37 je v Ulici mesta Grevenbroich v Celju na parkirišču gorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 14.01 je na avtocesti za tunelom Kastelec proti Kopru gorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper je lastnik sam pogasil ogenj. Gasilci so odklopili akumulator in pregledali vozilo, ožgani predel pa dodatno zalili in ohladili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.14 je v Črnučah v Ljubljani med vrtički gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka ter pogasili požar. Vozilo je uničeno.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 16.47 je na Gorenjski cesti v Radovljici gorelo v zabojniku za komunalne odpadke poleg poslovnega objekta. Požar so pogasili PGD Radovljica.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 2.38 je na Partizanski cesti v Velenju na parkirišču iztekalo gorivo iz rezervoarja tovornega vozila. Gasilci PGE Velenje so nevtralizirali onesnaženje na površini okoli 50 kvadratnih metrov in namestili pivnike v meteorne jaške. Do razlitja goriva v reko Pako ni prišlo.

Ob 13.20 so na parkirišču v Aškerčevi ulici v Velenju gasilci PGE Velenje nevtralizirali razlito motorno olje.

Izpostava Kranj

Ob 20.56 so na parkirišču v Kajuhovi ulici na Bledu gasilci PGD Bled nevtralizirali razlito motorno olje.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.17 so v ulici Ob Krki v Straži na manjšem bajerju ob reki Krki opazili oljni madež. Gasilci GRC Novo mesto so s pivniki pobrali večjo količino olja in omejili iztekanje v reko Krko. Na kraju so bili policisti, obveščen je bil pristojni inšpektor in dežurni podjetja VGP Drava, ki bo pristopilo k sanaciji onesnaženja.

 

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.38 so v potoku Bistrica, občina Muta, opazili pogin rib. Gasilci PGD Radlje ob Dravi, Mobilna enota ekološkega laboratorija in ostale pristojne službe so ugotavljale vzrok pogina in odvzele vzorce vode.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 12.09 so v naselju Bojsno, občina Brežice, gasilci PGD Globoko s folijo zavarovali območje spodnjega dela zemeljskega plazu.

Izpostava Celje

Ob 9.56 se je v naselju Resnik, občina Zreče, drevo podrlo na cestišče. Gasilci PGD Zreče so drevo odstranili.

Ob 18.27 so s ceste Govce–Trnov Hrib, občina Laško, gasilci PGD Sedraž odstranili podrto drevo.

Izpostava Kranj

Ob 6.21 je na Cesti Franceta Prešerna na Jesenicah iz toplotne postaje iztekala voda. Gasilci GARS Jesenice so zaprli ventil toplovoda in obvestili dežurnega serviserja.

Ob 10.10 je v Spodnjih Dupljah, občina Naklo, oseba omedlela v kopalnici. Gasilci GARS Kranj in PGD Duplje so s tehničnim posegom odprli kopalniška vrata in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do  preminule osebe. Gasilci so reševalcem pomagali pri prenosu osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.06 je v Ulici miru v Ljubljani zaradi okvare potopnih črpalk, ki preprečujeta prekomerni dvig gladine vode v drenažnem jašku, kamor priteka zaledna voda s pobočja, vodna gladina vztrajno naraščala in ogrožala objekt. Gasilci GB Ljubljana so usposobili dodatno nameščeno črpalko ter ponovno vzpostavili normalen pretok in preprečili prekomerno dviganje vodne gladine.

Ob 11.15 so na Brodarjevem trgu v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjske stavbe in omogočili dostop pristojnim službam do preminule osebe.

Ob 13.37 so v Adamičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom zaprli vodovodni ventil in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode v stanovanju večstanovanjske stavbe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.00 je na Cesti IV. Prekomorske v Ajdovščini drevo padlo na ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci GRC Ajdovščina so drevo razžagali in odstranili.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V torek bo oblačno z občasnimi manjšimi padavinami. Po nižinah bo deloma deževalo deloma snežilo, možna bo tudi poledica. Količina padavin bo pod 3 mm. Na Gorenjskem bodo padavine popoldne postopno ponehale, ponoči postopno tudi v Savinjski dolini in na Koroškem.

V sredo, četrtek in petek bo suho, v soboto bo prehodno možno rahlo sneženje, a količina padavin bo zelo majhna.