Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. decembra 2023

Poplave in močan veter

Preko sobotnega dne so enote gasilcev in drugih služb odpravljale posledice neurja z močnim vetrom in obilnim deževjem. Zabeležili smo 85 intervencij na 97 lokacijah na območju regijskih centrov za obveščanje Kranj (26), Ljubljana (25), Celje (20), Nova Gorica (13), Slovenj Gradec (6), Koper (2), Trbovlje (2) in Postojna, Maribor, Ptuj (po 1 dogodek). Aktiviranih je bilo 55 gasilskih enot, ki so posredovale zaradi poškodovanih ostrešij objektov, odstranjevanja podrtega drevja, črpanja meteornih voda iz poplavljenih prostorov ter prekrivanja plazišč. Zaradi razmočenosti terena so se sprožili trije zemeljski plazovi, dva na območju občine Laško in eden na območju Radovljice. Na območju Mozirja je reka Savinja poplavila stanovanjsko hišo, na območju Laškega tri podvoze in lokalno cesto, na območju Kranjske Gore pa je zaradi udara strele zagorelo drevo.

 

Visok sneg

Sobotno deževje je popoldne prešlo v sneženje. Zaradi močnega sneženja smo zabeležili 21 dogodkov, in sicer v regijskih centrih za obveščanje Celje (2), Ljubljana (2), Maribor (3), Ptuj (1) in Slovenj Gradec (12). Aktiviranih je bilo 17 gasilskih enot, ki so odstranjevale podrta drevesa, v naselju Cezlak v občini Slovenska Bistrica pa se je drevo podrlo na objekt. Nekaj dreves je padlo tudi na električne vodnike. Posledično so tako ostala brez električne energije gospodinjstva na območju občin Podvelka, Ribnica na Pohorju, Rače-Fram in Mežica.

Žled

Preko dne se je zaradi žledu na območjih občin Ribnica na Pohorju in Ruše podrlo skupno 23 dreves. Podrto drevje so odstranili gasilci lokalnih prostovoljnih gasilskih enot.

 

Visoko plimovanje morja

Izpostava Koper

Ob 8.50 je Regijski center za obveščanje Koper zaradi visokega plimovanja morja v Piranu sprožil sireno javnega alarmiranja z znakom - opozorilo na nevarnost. Morje je poplavilo najnižje dele obale.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 16.27 so v Tomažičevi ulici v Izoli iz bazena potegnili utapljajočo se osebo. Reševalci NMP so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.42 je na cesti Vinska gora v občini Velenje osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 17.05 je na cesti v naselju Marija Reka, občina Prebold, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Trbovlje. Slednji so ju prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 2.18 se je v krožišču Ankaranske in Ljubljanske ceste v Kopru v drog javne razsvetljave trčilo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Reševalci NMP so pregledali voznika. O dogodku je bil obveščen dežurni delavec Javne razsvetljave.

Ob 3.50 je osebno vozilo v Bošamarinu v občini Koper zapeljalo v jarek. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali in pregledali kraj dogodka ter odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 17.17 je na Borovški cesti, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek in obstalo. Gasilci PGD Kranjska Gora so zaradi lege vozila potnikom pomagali na prosto, počakali na pomoč gasilcev GARS Jesenice, ki so nato vozilo izvlekli iz jarka. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.28 se je v Šolski ulici v Spodnjih Jaršah, občina Domžale, oseba poškodovala pri padcu s kolesom. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi osebe.

Izpostava Maribor

Ob 19.26 sta v bližini naselja Preloge, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.42 je na križišču Vojkove in Sedejeve ulice v Novi Gorici osebno vozilo trčilo v peški. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta zavarovala kraj dogodka in pomagala reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovank. Prepeljani sta bili v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 14.57 je na cesti med uvozom Selo in počivališčem Šempas, občina Ajdovščina, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina in JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 20.25 je v Erjavčevi ulici v Novi Gorici osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator.

Ob 21.28 je v bližini naselja Ušnik, občina Tolmin, osebno vozilo trčilo v skalo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 15.34 je na cesti Veliki Dol–Brje pri Komnu, občina Sežana, osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v zid. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Sežana, slednji pa so poškodovano osebo odpeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Ptuj

Ob 14.11 je v Cirkulanah, občina Cirkulane, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.11 je v naselju Straže na cesti Slovenj Gradec–Mislinja v občini Mislinja osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter vozilo postavili na kolesa. Poškodovani osebi so reševalci NMP Slovenj Gradec oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 3.28 je v naselju Ljubija v občini Mozirje ob stanovanjski hiši gorel pomožni objekt velikosti okoli 5 x 8 metrov, na katerem je bila nameščena sončna elektrarna. Gasilci PGD Mozirje, Nazarje in Letuš so zavarovali kraj dogodka ter omejili in pogasili požar. Dežurni delavec elektro podjetja je odklopil elektriko. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Mozirje.

Ob 9.19 je v naselju Gostinca, občina Podčetrtek, gorela stanovanjska počitniška hiša. Gasilci PGD Sela-Verača-Virštanj, Imeno, Podčetrtek in Lesično-Pilštanj-Zagorje so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, iznesli del poškodovanih elementov in pregledali okolico s termovizijsko kamero. Gasilci PGD Sela-Verača-Virštanj so izvedli požarno stražo.

Ob 11.44 je na Mariborski cesti v Celju gorelo v elektro omarici v stanovanjski hiši. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so pogasili požar ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Na kraj je bil napoten dežurni elektro podjetja.

Izpostava Kranj

Ob 6.50 je v Srakovljah, občina Kranj, gorel gospodarski objekt velikosti 25 x 15 metrov v katerem je lastnik skladiščil različne stvari. Gasilci GARS Kranj ter PGD Britof, Kokrica, Primskovo, Mavčiče, Besnica, Žabnica, Goriče in Breg ob Savi so varovali bližnje objekte, požar pogasili in požarišče razkopali. Ob 13.39 so na požarišču objekta opazili dim. Na kraj so odšli gasilci PGD Kokrica in GARS Kranj in opravili pregled požarišča.

Ob 10.00 je v Kokri, občina Preddvor, pri rušenju objekta zaradi vode začelo tleti v elektro omarici. Gasilci PGD Preddvor in GARS Kranj so tlenje pogasili ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. Dežurni delavec elektro podjetja je odklopil elektriko.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.12 se je v Podgorski ulici v Kočevju kadilo z balkona večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kočevje so vroč pepel odnesli na travnik.

Izpostava Nova Gorica

Ob 20.21 so se v naselju Ajševica, občina Nova Gorica, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pogasili tlečo vsebino, pregledali okolico s termovizijsko kamero in lastnici odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 19.00 je v naselju Radmirje, občina Ljubno, gorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Radmirje, Ljubno ob Savinji in Okonina.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.28 je na Cesti Prekomorskih brigad v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter–Vrtojba, gorel zabojnik za mešane komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Šempeter.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 19.19 so na Prešernovi cesti na Bledu gasilci PGD Bled s tehničnim posegom izvlekli osebno vozilo iz razmočenega terena.

Izpostava Maribor

Ob 15.50 so v Žolgarjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.59 so v Slovenski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli vrata poslovnih prostorov ter omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 0.47 je v ulici Trg na Prevaljah v večstanovanjskem objektu puščala centralna napeljava. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so s pomočjo lastnika vstopili v stanovanje in zaprli ventil. Napako bo odpravil upravljalec objekta.

Ob 18.58 so v naselju Gortina v občini Muta gasilci PGD Radlje ob Dravi s pomočjo avtodvigala odstranili osebno vozilo z vozišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved:

V nedeljo se bo zjasnilo. Čez dan pričakujemo dokaj sončno vreme, z občasno povečano oblačnostjo, ki jo bo več na Gorenjskem. Dnevne temperature bodo malo nad lediščem.

V ponedeljek bo sprva kar nekaj jasnine, po nižinah pa bo zjutraj in dopoldne megla. Dopoldne bo od zahoda začela naraščati oblačnost. Jutro bo zelo mrzlo, saj se bodo temperature spustile pod -5 °C, v zatišnih legah lahko do -10 °C. Dnevne temperature bodo le malo nad lediščem. Zvečer in v noči na torek bodo na zahodu začele nastajati rahle padavine, tako da lahko na območju Gorenjske pade kakšen milimeter padavin, drugod bo ostalo suho.

Padavine se bodo v torek okrepile in čez dan zajele vso Slovenijo. Po nižinah bo sprva deževala, nad 500 metrov nadmorske višine pa snežilo. Popoldne in zvečer se bo meja sneženja postopno spuščala in zvečer ter ponoči bo verjetno snežilo do nižin. Na območju Gorenjske bo padlo okoli 10 milimetrov padavin, nekaj teh zvečer v obliki snega, drugod pa od 5 do 10 milimetrov.

V sredo bo oblačno s padavinami. Tudi po nižinah bo verjetno snežilo do nižin. Glavnina padavin bo na severovzhodu, kjer bi lahko padlo od 10 do 20 milimetrov, lokalno tudi do 30 milimetrov, na Gorenjskem pa bo padlo okoli 5 milimetrov. Verjetno bo večina teh padavin v obliki snega, vendar je napoved še negotova.