Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. decembra 2023

Poplave in močan veter

Obilno deževje in južni do jugozahodni veter, ki je pihal v sunkih tudi do 70 km/h je zajel predvsem severozahodni del Slovenije, Notranjsko in Dolenjsko ter deloma osrednjo Slovenijo. Tako smo na območju občin Luče, Solčava, Bohinj, Brezovica, Dobrepolje, Grosuplje, Ig, Kočevje, Kostel, Logatec, Ribnica, Vrhnika, Velike Lašče, Ajdovščina, Bovec, Cerkno, Tolmin, Bloke, Cerknica, Loška Dolina, Pivka in Dravograd zabeležili 53 dogodkov. Zaradi obilnega deževja in močnega vetra je bilo aktiviranih 38 gasilskih enot, ki so odstranjevali podrto drevje s cestišč ter zaščitili odkrita ostrešja stanovanjskih in drugih objektov. S protipoplavnimi vrečami so zaščitili objekte pred vdorom meteorne vode, preusmerjali hudournike, preventivno čistili cestne prepuste in iz nekaterih poplavljenih objektov prečrpali vodo. V naselju Luče v občini Grosuplje je močan veter poškodoval električni daljnovod. Pri tem se je eden izmed drogov zlomil ter pričel goreti. Gasilci so do prihoda dežurnega uslužbenca podjetja Elektro Ljubljana zaščitili območje. Na Škrabčevem trgu v Ribnici pa je močan veter odnesel pločevinasto streho, ki je poškodovala 5 osebnih vozil.

 

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 10.45 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Ivančne Gorice, 30 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Ivančne Gorice, Muljave, Stične, Velikega Gabra in okoliških naselij. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 17.47 so na Veliki planini, občina Kamnik, gorski reševalci GRS Kamnik pomagali pri prenosu poškodovane planinke v reševalno vozilo. Reševalci NMP so jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 8.55 sta na cesti v kraju Leskovec pri Krškem trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Krško so motorista oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 9.27 je na cesti v Zabukovju, občina Kranj, vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom postavili vozilo na cesto.

Ob 11.22 so na Cesti maršala Tita na Jesenicah trčila tri osebna vozila. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Jesenice so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Ob 13.18 je na Vršiški cesti v Kranjski Gori osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Kranjska Gora so s tehničnim posegom vozilo prestavili na cestišče. Na kraju so bili tudi policisti PU Kranj.

Ob 13.45 je na Suški cesti v Škofji Loki osebno vozilo trčilo v podporni zid. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in odstranili vozilo s cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.27 je na cesti Rova–Kolovec v občini Domžale osebno vozilo zapeljalo s cestišča v potok Rovščica. Gasilci CZR Domžale in PGD Rova so zavarovali kraj dogodka, vozilo dvignili iz potoka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 3.03 se je na avtocesti Krtina–Domžale, pred izvozom Domžale, tovorno vozilo s priklopnikom ob trku v obcestno ograjo prevrnil na bok. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP ZD Domžale oskrbeli lažje poškodovano osebo in zatesnili rezervoar iz katerega je teklo gorivo in prečrpali okoli 400 litrov goriva. Nadaljnjo sanacijo nesreče je prevzel DARS skupaj s pogodbenimi službami. Poškodovana oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana, na kraju je posredovala tudi Policija.

Ob 19.17 sta na Šmartinski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in oskrbeli lažje poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.46 so na Partizanski cesti v Gornji Radgoni trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa in odstranili vozila s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.28 je v Prvomajski ulici v Novi Gorici osebno vozilo zapeljalo na železniške tire in se prevrnilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so vozilo postavili na kolesa in ga umaknili s tirov. Reševalci NMP Nova Gorica so poškodovanega voznika prepeljali v SB Šempeter.

Ob 18.39 sta v Ulici Angela Besednjaka v naselju Rožna Dolina, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, usmerjali promet in do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica nudili prvo pomoč poškodovanim osebam. Tri poškodovane osebe so reševalci oskrbeli na kraju in jih prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.23 je na avtocesti za izvozom Bič, smer Trebnje, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s ceste, se prevračalo in obstalo na kolesih. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, dokončno pogasili začetni požar na vozilu, odklopili akumulator in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Reševalci NMP Trebnje so oskrbeli ponesrečenega voznika in ga odpeljali v SB Novo mesto. Dežurni delavci DARS so počistili cestišče in poskrbeli za ustrezno prometno signalizacijo.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.59 je na Dobrini, občina Šentjur, zagorelo v garaži novogradnje. Požar so pogasili gasilci PGD Loka pri Žusmu, Slivnica, Dobrina, Šentjur, Prevorje, Sveti Štefan in Pristava pri Mestinju. Stanovanjska hiša je uničena.

Izpostava Koper

Ob 6.11 so na Ankaranski cesti v Kopru zagorele posode z barvo in lestev na stopnišču v prvem nadstropju stavbe. Gasilci JZ GB Koper so požar pogasili, pregledali prostore in prezračili stopnišče.

Izpostava Kranj

Ob 11.22 je v naselju Globoko, občina Radovljica, zagorelo v komori za prekajevanje mesnih izdelkov. Gasilci PGD Radovljica, Brezje na Gorenjskem in Mošnje so požar pogasili, iznesli ožgane dele, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.02 je na Zaloški cesti v Ljubljani zagorelo v kuhinji stanovanja. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana so stanovalci goreče vtičnice ter kabel pogasili z ročnim gasilnim aparatom. Gasilci so v elektro omarici odklopili napajanje ter prezračili stanovanje.

Ob 17.17 je v naselju Hribi, občina  Lukovica, zagorela električna omarica v stanovanjski hiši. Stanovalci so požar pogasili. Gasilci PGD Trojane so požarišče pregledali s termovizijsko kamero in prezračili objekt.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.57 je v naselju Solkan, občina Nova Gorica, gorelo biološko stranišče. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 17.55 je na deponiji na Taborski cesti v Grosuplju gorela pnevmatika delavnega stroja. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili požar ter območje pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.11 je ob Gortinski cesti na Muti zaradi nepravilno odvrženega oglja in pepela zagorelo v gozdu. Gasilci PGD Muta so požar velikosti okoli 20 kvadratnih metrov pogasili, dodatno prekopali in zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.12 je na Jarški cesti v Domžalah gorel zabojnik za komunalne odpadke. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in skupaj z gasilci PGD Jarše - Rodica pogasili požar. Zabojnik je uničen, na kraju je posredovala tudi Policija.

Ob 23.37 je v ulici Ob cesti na Brezovici, občina Log-Dragomer, gorel zabojnik z bio odpadki. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci PGD Log pri Brezovici.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 20.59 je na Stanetovi ulici v Celju voznica osebnega vozila prevozila potopni stebriček. Pri tem je poškodovala karter vozila, iz katerega je iztekalo motorno olje. Gasilci PGE Celje so nevtralizirali izteklo olje v dolžini okoli 600 metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.38 je v Šmihelu v Novem mestu iztekalo kurilno olje v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto so odkrili vzrok iztekanja, nevtralizirali razlito olje, ugasnili kurilno napravo in lastnikom svetovali obisk servisne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 21.26 so na Valvasorjevem nabrežju v Krškem gasilci PGE Krško s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba.

Izpostava Kranj

Ob 5.44 se je na cesti Zalog–Vrhovje, občina Cerklje na Gorenjskem, na vozišče podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Zalog pri Cerkljah.

Izpostava Maribor

Ob 15.43 so v Plečnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policistov in reševalcev NMP Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 5.25 so na cesti Otalež–Plužnje, občina Cerkno, gasilci PGD Plužnje odstranili podrto drevje s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V soboto bo sprva oblačno in deževno, meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2300 m. Popoldne se bo meja sneženja marsikje spustila do nižin. V noči na nedeljo bodo padavine ponehale. V dežju lahko pade še 15 do 25 mm. Po nižinah Koroške in Gorenjske lahko zapade do noči na nedeljo od 5 do 10 cm snega, v višjih legah tudi več. Najmanj padavin bo v Savinjski regiji.

Nedelja bo večinoma jasna, dnevne temperature bodo okoli 0 °C. Ponedeljkovo jutro bo jasno ter v krajih s snežno odejo mrzlo, temperature bodo tam lahko od -5 do -10 °C.

V ponedeljek popoldne se bo oblačnost povečala.

V torek pričakujemo nove padavine. Po zadnjih izračunih bo deloma deževalo, deloma snežilo.

Meteorološko stanje in napoved - Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo predvsem v severozahodni Sloveniji v soboto še obilne padavine. Zjutraj in dopoldne bo južni do jugozahodni veter predvsem v zahodni in južni Sloveniji v sunkih še lahko presegal 70 kilometrov na uro.

Hidrološko stanje in napoved - Opozorilo

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

V soboto čez dan bodo posamezne reke v severni in severozahodni Sloveniji poplavljale, drugod po državi pa so možna razlivanja nekaterih rek. Pretok Drave na meji z Avstrijo bo čez dan okoli 1000 kubičnih metrov na sekundo, ob tem se lahko na izpostavljenih mestih razlije.

Gladina morja bo dopoldne povišana. Med 10. in 12. uro se morje lahko razlije na najbolj izpostavljenih delih obale.