Skoči do osrednje vsebine

Ugasnila je življenjska luč dolgoletne sodelavke Arhiva Republike Slovenije Marte Rau-Selič

Od nas se je poslovila dolgoletna sodelavka Arhiva Republike Slovenije Marta Rau-Selič, ki je s svojim znanjem in energijo desetletja dajala pečat Slovenskemu filmskemu arhivu.
Marta Rau Selič na praznovanju Ob letu osorej 2016.

Marta Rau-Selič (1951-2023) | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

Marta Rau-Selič (1951-2023)

Marta Rau-Selič je preminila v 73. letu starosti. V Arhivu Republike Slovenije (Arhiv RS) se je zaposlila leta 1984 in bila ves čas njene zaposlitve dejavna v oddelku oz. sektorju Slovenski filmski arhiv (SFA). Z vodjem SFA Ivanom Nemaničem sta bila kar nekaj let edina sodelavca tega oddelka in Marta je orala ledino na področju uporabe filmskega arhivskega gradiva. V vseh letih do njene upokojitve v letu 2018 je sodelovala s številnimi uporabniki, ki so njeno znanje cenili in spoštovali. O njenem znanju in arhivski praksi pričajo tudi različne strokovne objave.  

Bila je pobudnica prednovoletnih (filmskih) srečanj v Arhivu RS, ki jih je poimenovala »Ob letu osorej«. Srečanja so postala stalnica v koledarju prireditev državnega arhiva. Od leta 1999 pa do 2019 sta skupaj s cineastom Borkom Radeščkom skrbno snovala in pripravila vedno edinstven filmski program prireditve. Raznoliko publiko so sestavljali številni slovenski filmski ustvarjalci in ljubitelji filma različnih generacij. Ob teh priložnostih so s svojimi spomini in znanjem bogatili tudi naše vedenje o zgodovini slovenskega filma.

Marta je imela film neizmerno rada, a njena svetloba na platnu je ugasnila.

Naj počiva v miru.