Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Skopju: "Evropska pot je prava pot za Severno Makedonijo"

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se mudi na obisku v Skopju, kjer je s podpredsednikom vlade Severne Makedonije za evropske zadeve Bojanom Maričić podpisala Memorandum o razvojnem sodelovanju dveh držav za obdobje 2023-2024.

Sogovornika sta potrdila odlične in tradicionalno prijateljske odnose med državama in se hkrati zavezala k njihovi krepitvi, tudi s pomočjo partnerstva na področju razvojnega sodelovanja.

Sogovornika sta v okviru srečanja podpisala že 5. memorandum o razvojnem sodelovanju za obdobje 2023–2024 v vrednosti 2,1 milijona evrov. Večina sredstev je namenjena izvedbi projektov, en del sredstev pa gre za podporo Severni Makedoniji pri njenem vključevanju v EU. Ob tem je podpredsednica vlade Fajon poudarila: "Z več kot dvema milijonoma evrov bodo financirani projekti na področjih infrastrukture, trajnostnega razvoja in varovanja okolja, s poudarkom na upravljanju z vodami. Severna Makedonija je za Slovenijo ena najpomembnejših partnerskih držav. Politično podporo pri približevanju Evropski uniji nadgrajujemo z razvojnimi dejavnostmi. Veseli me, da smo v Severni Makedoniji med petimi največjimi dvostranskimi donatorji, kar dodatno krepi naše tradicionalno prijateljske in razvejane odnose ter povezanost med ljudmi," je ob podpisu memoranduma povedala ministrica Fajon. Slovenija je od leta 2010 za razvojne projekte v Severni Makedoniji namenila več kot 43 milijonov evrov.

Sogovornika sta govorila tudi o širitvenemu procesu EU. "Odločno podpiramo evropsko pot Severne Makedonije. Makedonske sogovornike sem pozvala, da se osredotočijo na nadaljnje korake, predvsem na spremembo ustave. Evropska pot je prava pot za Severno Makedonijo. Zato je ključno, da se politične sile poenotijo in odgovorno izpeljejo korake, ki bodo državljankam in državljanom Severne Makedonije omogočile boljše življenje. Slovenija bo še naprej pomagala Severni Makedoniji z izmenjavo izkušenj in prenosom znanja pri prilagajanju evropskim standardom," je še povedala Fajonova.

Maričić in Fajon sta se strinjala, da je širitveni proces EU pomembna spodbuda državam regije pri izvajanju reform. Ministrica je v tem kontekstu izpostavila, da se s širitveno politiko zagotavlja stabilnost v regiji, kar je v trenutnih napetih geopolitičnih razmerah zelo pomembno.

Ministrica Fajon si je v okviru obiska v Severni Makedoniji ogledala tudi zaključeni projekt razvojnega sodelovanja v Probištipu, ki ga je sofinancirala Slovenija, izvedel pa Center za mednarodno sodelovanje in razvoj. Z modernizacijo hidrosistema je bila zagotovljena oskrba s pitno vodo za 100.000 prebivalcev ter izboljšana protipoplavna varnost naselij ob reki Zletovici.