Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 30. novembra 2023.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.58 je bilo na Doliški cesti, občina Vitanje, prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega vozila. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih oseb ni bilo.

Ob 15.30 sta na štajerski avtocesti v smeri Maribora pred predorom Pletovarje, občina Šentjur, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč ponesrečeni osebi do prihoda reševalcev NMP Celje, odklopili akumulator ter umaknili vozili s cestišča. Reševalci NMP so ponesrečenega na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 6.35 so na Stari cesti v Kranju verižno trčila štiri osebna vozila. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, poškodovano osebo pa so prevzeli reševalci NMP Kranj.

Ob 12.52 je v Krnici v občini Gorje osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obtičalo v jarku. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj dogodka, potnika in vozilo potegnili na cesto in nudili pomoč pri nalaganju na vozilo avtovleke.

Ob 15.23 je v Finžgarjevem naselju v Gozd Martuljku, občina Kranjska Gora, osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci GARS Jesenice so vozilo s tehničnim posegom potegnili na cesto.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.20 je v Stranski vasi, občina Dobrova–Polhov Gradec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dobrova so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 3.41 je na primorski avtocesti, za priključkom Logatec, smer Ljubljana, občina Logatec, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 5.40 so na gorenjski avtocesti za priključkom Vodice, smer Ljubljana, občina Vodice, trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 10.21 sta na avtocesti Ljubljana–Celje v predoru Trojane zaradi zaustavljenega okvarjenega osebnega vozila v naletu trčila vlačilec in kombinirano vozilo, to pa naprej v okvarjeno vozilo. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, na kombiniranem vozilu odklopili akumulator in skupaj z reševalci NMP oskrbeli poškodovano osebo. Nadzorni center Vransko je za čas odprave posledic nesreče zaprl predor.

Ob 10.54 sta na Bukovčevi cesti na Viru, občina Domžale, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev ter nevtralizirali razlite tekočine. Reševalci NMP Kamnik so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.49 je na Cankarjevi cesti v Kamniku osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Ob 18.05 sta v križišču Češminove in Ljubljanske ceste v Domžalah trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili prvo pomoč lažje poškodovani osebi. Reševalci NMP Domžale so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 16.28 so na Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP ter Policiji. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Slovenska Bistrica.

Ob 18.55 so v Majcigerjevi ulici v Mariboru trčili kombinirano in osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle tekočine in nudili pomoč Policiji pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Maribor so oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.06 je v Trenti, občina Bovec, zaradi zasneženega vozišča osebno vozilo zapeljalo na obcestno brežino. Gasilci PGD Bovec - enota Trenta so vozilo z tehničnim posegom izvlekli na cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Ob 12.21 je v Gorenjih Novakih, občina Cerkno, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, v vozilu je ostal ukleščen voznik. Gasilci PGD Idrija in Cerkno so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovanca in policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.55 sta na hitri cesti H4 v Selu, občina Ajdovščina, pri vključevanju v promet trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč policistom. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.10 je na Otoški cesti v Novem mestu osebno vozilo zapeljalo s cestišča, prebilo zaščitno ograjo in obstalo na brežini. V nesreči poškodovanega voznika so reševalci NMP Novo mesto oskrbeli na kraju in odpeljali v SB Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto so nudili pomoč reševalcem, odklopili nizkonapetostno baterijo na vozilu, ga dvignili na cesto, razsvetljevali kraj dogodka in očistili cestišče.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 9.06 so v naselju Male Vodenice, občina Kostanjevica na Krki, v dimniški tuljavi stanovanjske hiše gorele saje. Gasilci PGD Kostanjevica na Krki in Prekopa so zaprli dovod zraka na krušni peči, nadzirali izgorevanje ter dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 18.41 je na Cesti Borisa Kidriča v naselju Koroška Bela, občina Jesenice, v podjetju zagorela vreča s prahom. Delavci podjetja so vrečo iznesli na prosto, gasilci GARS Jesenice pa so vrečo in njeno vsebino pogasili.

Izpostava Postojna

Ob 21.09 je v ulici Pod Stražico v Ilirski Bistrici gorelo jedilno olje, napa in pult v letni kuhinji. Lastnik je pred prihodom gasilcev pogasil požar. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so pregledali kuhinjo s termovizijsko kamero in prezračili prostor. Na lokaciji je bil tudi dežurni Elektra Primorske in policija.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 8.16 je na cesti Kočevje–Ribnica, pri naselju Stara Cerkev, pod kabino gorelo tovorno vozilo. Pred prihodom gasilcev je voznik delno pogasil požar. Gasilci PGD Kočevje in Stara Cerkev so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, pregledali vozilo ter nevtralizirali razlite tekočine.

Ob 20.16 je na avtocestnem počivališču Cikava v naselju Šmarje-Sap, občina Grosuplje, gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Šmarje-Sap so zavarovali kraj dogodka, pogasili požara in odklopili akumulator.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 6.45 so v Luciji, občina Piran, gasilci JZ GB Koper nudili pomoč reševalcem PHE pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 19.20 so na Bleiweisovi cesti v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.56 so v Fabianijevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri prenosu invalidne osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 11.58 so na Ižanski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana začasno prekrili streho stanovanjske hiše, na katero je 21.11. 2023 padel delovni stroj.

Izpostava Maribor

Ob 7.07 so v Lešnikovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 10.04 so v Keleminovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Postojna

Ob 11.46 je v ulici Pot k Pivki v Postojni zaradi poškodovane strehe voda zamakala v gostinski objekt. Gasilci PGD Postojna in ZGRS Sežana so s PVC folijo prekrili del strehe in preprečili nadaljnje zamakanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V petek bo oblačno s padavinami. Do sobote zjutraj bo padlo še dodatno od 20 do 50 milimetrov. Največ padavin bo na območju Bohinja in Zgornje Gorenjske, najmanj na Koroškem. Toplo bo, meja sneženja bo nad okoli 2300 metrov. Temperature čez dan bodo večinoma od 5 do 12 °C.

V soboto bo sprva deževalo, zgodaj popoldne se bo meja sneženja spustila do nižin. Pred sneženjem lahko pade še do 20 mm dežja. Po nižinah Koroške lahko zapade od 5 do 10 cm snega, v višjih legah tudi več. Najmanj padavin bo v Savinjski regiji.

V noči na nedeljo bodo padavine ponehale. Nedelja bo večinoma jasna.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v noči na soboto in v soboto zjutraj reke zlasti v Zgornjem Posočju in na Gorenjskem močno narasle, ob tem lahko poplavijo. Posamezne reke v osrednji Sloveniji, Krka s pritoki in Kolpa se bodo razlivale na območju pogostih poplav. Ob pojavu močnejših nalivov zlasti v jugovzhodni Sloveniji lahko na manjših območjih poplavi padavinska voda.

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/

Geološki zavod Slovenije

Geološki zavod Slovenije opozarja, da od petka zvečer vključno do nedelje (od 1.12. do 3.12. 2023), zaradi napovedanih povečanih padavin obstaja povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v zahodnem delu Slovenije.

Možna je tudi reaktivacija zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi.  Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalce opozarjamo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. V primeru pojava sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pokličite na številko 112.

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije:

Vir: https://www.geo-zs.si/