Skoči do osrednje vsebine

Tradicionalni slovenski zajtrk na veleposlaništvu Slovenije v Teheranu

30. oktobra smo na Tradicionalnem slovenskem zajtrku gostili Skupnost partnerjev diplomatov.

Na dogodku smo, skladno z letošnjo temo, gostom ponudili sveže pečen domači kruh iz slovenske moke skupaj s štirimi vrstami medu; ribniški gozdni med, alpski visokogorski med z Vojskarske planote, med z ameriškim slamnikom iz Lendave ter iranski med pridelan na šoli v Karaču, s katero veleposlaništvo sodeluje. Ponudili smo tudi jabolka, enake sorte kot se pridelujejo v Sloveniji ter orehe z vrta veleposlaništva.

V Sloveniji že od leta 2012 obeležujemo dan slovenske hrane, s katerim se krepi zavedanje in pomen domače trajnostne samooskrbe, ohranjanje čistega in zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanja mlade s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbuja zanimanja za kmetijske dejavnosti. Pri tem gre veliko priznanje in spoštovanje do njihovega dela pridelovalcem in predelovalcem hrane - kmetom, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk poteka pod sloganom »Kruh za zajtrk - super dan!«. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja, ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Glavni namen projekta je ozaveščanje najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden od ciljev poudarjanje pomena rednega zajtrkovanja za zdravo in uravnoteženo prehranjevanje.

Goste slovenskega zajtrka sta nagovorila veleposlanik Igor Jukič in koordinator projekta čebelarstva na šoli v Karaču Mahdi Akhavan. Slednji je gostom predstavil pomen čebel in čebelarstva, še posebej pa se je posvetil projektu opolnomočena depriviligiranih otrok, ki je potekal v sodelovanju s slovenskim veleposlaništvom v Teheranu. Ključen doprinos projekta je prenos znanja čebelarstva, ki otrokom te šole daje veščine s katerimi lahko ustvarjajo dodano vrednost in se preživljajo.