Skoči do osrednje vsebine

Tradicionalna slovenska zajtrka v Pragi

Letos je veleposlaništvo organiziralo dva Tradicionalna slovenska zajtrka.

22. novembra 2023 smo medeni zajtrk organizirali pred vsakotedenskim pohodom skupine Društva diplomatskih partnerjev v Pragi (angleško – Diplomatic Spouses Association Prague). Zajtrk smo organizirali v rezidenci veleposlanice, kjer je bil gostitelj njen soprog Anton Strniša. Ob priložnosti je bil udeležencem iz Španije, Cipra, Združenega kraljestva, Filipinov, Izraela, Kosova, Južne Koreje, Moldavije in Češke podarjen kozarček medu, ki je bil pridelan v čebelnjaku, ki stoji na vrtu veleposlaništva.

V rezidenci veleposlanice smo 28. novembra 2023 medeni zajtrk oziroma popoldansko malico organizirali za otroke dopolnilnega pouka slovenskega jezika v Pragi.

Otroci so poslušali pravljico o Bogati in ubogi sestri, ki je hkrati ilustracija letošnjega tematskega plakata, ter zamesili testo za kruh, saj je letošnji slogan vseslovenske akcije, ki jo letos obeležujemo že trinajsto leto, "Kruh za zajtrk - super dan!".

Ob prijetnem druženju in zdravi malici smo se z otroki pogovarjali tudi o pomenu pregovorov o kruhu. Iz moke, ki so jo gnetle otroške rokice, je nastal prekrasen in okusen hlebček domačega kruha.