Skoči do osrednje vsebine

Razvojno delo Agencije in Fakultete za računalništvo med raziskovalnimi dosežki v letu 2023

Agencija za okolje je v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani razvila novo metodo za poprocesiranje vremenskih napovedi, specifično temperatur na višini dveh metrov nad zemljo.

Z metodami naknadnega procesiranje modelskih izračunov vremenskih napovedi lahko občutno izboljšamo natančnost in zanesljivost napovedi numeričnih meteoroloških modelov ter povečamo njihovo uporabno vrednost. Metod za poprocesiranje vremenskih napovedi je mnogo, vsaka pa ima prednosti in slabosti.

Metoda ANet temelji na principu nevronskih mrež in se je na mednarodnem projektu EUMETNET Postprocessing Benchmark (EUPPBench) - UMETNET primerjalna podatkovna zbirka za poprocesiranje - izkazala kot najboljša v primerjavi z drugimi tehnikami poprocesiranja. Rezultati primerjave so bili objavljeni v reviji Earth System Science Data [1].

Metodo na Agenciji za okolje pripravljamo za uporabo na območju Slovenije, da bi še izboljšali vremenske napovedi temperature.  V prihodnosti pa tudi drugih meteoroloških veličin.

Dosežek je Univerza v Ljubljani uvrstila med najodličnejše dosežke v letu 2023 v sklopu Tedna Univerze.

[1] Demaeyer, J., Bhend, J., Lerch, S., Primo, C., Van Schaeybroeck, B., Atencia, A., Ben Bouallègue, Z., Chen, J., Dabernig, M., Evans, G., Faganeli Pucer, J., Hooper, B., Horat, N., Jobst, D., Merše, J., Mlakar, P., Möller, A., Mestre, O., Taillardat, M., and Vannitsem, S.: The EUPPBench postprocessing benchmark dataset v1.0, Earth Syst. Sci. Data, 15, 2635–2653, https://doi.org/10.5194/essd-15-2635-2023, 2023.

Rezultatov različnih metod poprocesiranja napovedi temperature v grafu prikazujejo da je metoda Agencije za okoljej, označena z ANET, najboljša.

Primerjava različnih metod poprocesiranja napovedi temperature v sklopu EUPPBench – povzeto po [1]. ARSO metoda je označena z ANET. | Avtor: Glej opombo [1]