Skoči do osrednje vsebine

Plenarno zasedanje mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA)

Slovenska delegacija se udeležuje zimskega plenarnega zasedanja (angleško International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) v Zagrebu, na katerem so se zbrali delegati 35 držav članic, države opazovalke ter predstavniki partnerskih mednarodnih organizacij.
Plenarno zasedanje mednarodne zveze za spomin na holokavst, govor udeleženke in sodelujoči

Plenarno zasedanje mednarodne zveze za spomin na holokavst | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Zasedanje poteka v času oboroženega spopada na Bližnjem vzhodu in povečanega antisemitizma po svetu. IHRA se ukvarja z raziskavanjem, spominjanjem in izobraževanjem o holokavstu ter žrtvah romskega genocida, ne smemo pa pozabiti druge žrtve nacistične Nemčije, fašističnih in ekstremnih nacionalističnih režimov ter njihovih kolaborantov. Vizija IHRA je "Svet, ki se spominja holokavsta. Svet brez genocida".

Na zasedanju so bili sprejeti novi dokumenti, in sicer o zaščiti mest spomina, o odprtem dostopu do arhivskih gradiv ter o krepitvi postopkov in učinkovitosti IHRA.

Slovenska delegacija je podprla vse nove dokumente ter v razpravi o porastu antisemitizma opozorila na nujnost spoštovanja mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, ki velja za vse države v vseh razmerah. Predstavila je tudi primere dobrih praks v Sloveniji (na primer Festival strpnosti, projekt Crocus in spotikavci), kar prispeva k strpnosti in preprečevanju sovražnega govora.