Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "Delovanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ne sme biti ovirano"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je v Skopju udeležila 30. zasedanja Ministrskega sveta Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), na katerem so zunanji ministri razpravljali o vojni v Ukrajini in aktualnih razmerah v OVSE. Do srečanja prihaja v ključnem trenutku za organizacijo, katere delovanje je zlasti po ruski agresiji na Ukrajino postalo močno oteženo.

V svojem nastopu je vodja slovenske diplomacije Fajon potrdila zavezanost Slovenije trdnemu, na pravilih temelječemu in učinkovitemu multilateralizmu, ki spodbuja sodelovanje v različnih večstranskih forumih, tudi znotraj OVSE. "Dejstvo je, da je OVSE kot organizacija ta hip na razpotju, saj so temelji evropske varnostne arhitekture po ruski agresiji na Ukrajino zelo zamajani. A ponovna vzpostavitev zaupanja po koncu vojne bo ključna in tu lahko OVSE odigra pomembno vlogo. V vedno bolj polariziranem svetu si platforme za dialog, kakršna je OVSE, zaslužijo našo polno podporo. Zato se zahvaljujem Severni Makedoniji, ki je odlično izpeljala predsedovanje, hkrati pa pozdravljam predlagano odločitev, da bo Malta prevzela krmilo organizacije v naslednjem letu. Delovanje OVSE ne sme biti ovirano. Zato je potrebno zagotoviti zadostne vire in vodstvo za nadaljnje izpolnjevanje mandata organizacije," je poudarila ministrica.

Glede Ukrajine je ministrica Fajon zagotovila, da bo Slovenija še naprej podpirala in pomagala Ukrajini, tako pri soočanju s posledicami ruske agresije kot tudi na njeni poti v EU. "Slovenija odločno obsoja namerno ubijanje civilistov ter napade na civilne cilje in kritično infrastrukturo, kar so najhujša kazniva dejanja, ki nikakor ne smejo ostati nekaznovana. V pomoč pri učinkovitem odzivu na tovrstna zavržna dejanja bo lahko tudi letos sprejeta Ljubljansko-haaška konvencija o medsebojni pravni pomoči pri preiskovanju in pregonu mednarodnih kaznivih dejanj," je poudarila ministrica. "Za vsakim geopolitičnim izzivom, s katerim se soočamo, so ljudje in človeška življenja. Naša naloga je, da za reševanje konfliktov namesto vojaških najdemo politične rešitve," je v nastopu na zasedanju še povedala ministrica.

Ob robu zasedanja se je ministrica Fajon na kratko srečala z zunanjim ministrom Severne Makedonije Bujarjem Osmanijem, jutri, 1. decembra 2023, pa obisk v Skopju nadaljuje pri podpredsedniku Vlade Bojanu Maričiku, s katerim bosta med drugim podpisala Memorandum o razvojnem sodelovanju za leti 2023-2024.