Skoči do osrednje vsebine

Minister Jevšek na zasedanju Sveta ministrov, pristojnih za kohezijsko politiko

Minister dr. Aleksander Jevšek se je udeležil zasedanja Sveta za splošne zadeve v formaciji ministrov, pristojnih za kohezijsko politiko. Kohezijski ministri in ministrice članic EU so sprejeli sklepe, ki bodo podlaga za pripravo zakonodajnega okvira za kohezijsko politiko po letu 2027.
Z leve: Minister dr. Aleksander Jevšek v pogovoru s parlamentarnim sekretarjem Malte Chrisom Bonettom

Z leve: Minister dr. Aleksander Jevšek v pogovoru s parlamentarnim sekretarjem Malte Chrisom Bonettom | Avtor: Svet EU

1 / 2

Ministri in ministrice so se strinjali, da mora kohezijska politika ostati ključni steber EU in mora zato kot edini cilj ohraniti krepitev ekonomske, socialne in teritorialne kohezije EU ter zmanjšanje regionalnih razlik. Zavzeli so se tudi za bolj ciljno usmerjeno in prilagodljivo podporo za manj razvite regije.

»Vsaka regija je edinstvena in ima svoje potrebe. V prihodnje moramo še več poudarka nameniti specifičnim potrebam in izzivom regij ter najti pravo ravnotežje med nacionalnimi in regionalnimi razvojnimi strategijami,« je v svojem nastopu poudaril minister Jevšek.

Podprl je prizadevanja za nadaljnjo poenostavitev upravljanja kohezijske politike ob hkratnem zagotavljanju visokih standardov za preprečevanje goljufij in korupcije ter boj proti njima. Ob tem pa je opozoril, da se »navkljub prizadevanjem za zmanjšanje administrativnih bremen z njimi še vedno soočamo tako na ravni EU kot v državah članicah«.

Po besedah ministra Jevška Slovenija ostaja zanesljiv podpornik močne in odporne kohezijske politike: »Podpiramo predloge za njeno nadaljnjo krepitev, približevanje državljanom ter zagotavljanje še bolj učinkovitega izvajanja«.

Ministri in ministrice so razpravljali tudi o ukrepih za uspešno koriščenje kohezijskih sredstev ob zaključevanju programskega obdobja 2014–2020. Minister Jevšek je povedal, da je Slovenija na dobri poti za uspešen zaključek iztekajočega se obdobja. Zahvalil pa se te tudi Evropski komisiji za odobritev 100 milijonov evrov težkega predplačila iz Solidarnostnega sklada EU.