Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Levičar s francosko ministrico o načrtih držav na jedrskem področju

Državni sekretar za nacionalni jedrski program v Kabinetu predsednika vlade Danijel Levičar se je udeležil mednarodnega dogodka za civilno jedrsko industrijo – Svetovne jedrske razstave (World Nuclear Exhibition), ki je potekal med 28. in 30. novembrom v Parizu.
Državni sekretar Levičar se rokuje s francosko ministrico

Državni sekretar Levičar s francosko ministrico za energetsko tranzicijo o načrtih držav na jedrskem področju | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 2

Svetovna jedrska razstava je priložnost za izmenjavo dobrih praks in najnovejših dognanj na področju jedrske energije. Ob robu dogodka se je državni sekretar srečal s francosko ministrico za energetsko tranzicijo Agnes Pannier-Runacher, s katero sta spregovorila o načrtih držav na jedrskem področju. Medtem ko se Slovenija pripravlja na projekt JEK2, ima Francija ambiciozen načrt izgradnje šestih novih jedrskih elektrarn. V okviru pogovorov o možnosti skupnega sodelovanja je bilo izpostavljeno, da bo slovenska stran dajala prioriteto lokalizaciji projekta in vključevanju slovenskih podjetij v globalne dobavne verige. Državni sekretar Levičar in ministrica Pannier-Runacher sta spregovorila tudi o evropskih temah, ki bodo obravnavane na združenju držav članic EU, ki podpirajo razvoj energetskih sistemov z vključevanjem jedrske energije (t. i. jedrska aliansa).

Državni sekretar Danijel Levičar in slovenska veleposlanica v Franciji Metka Ipavic sta v sklopu dogodka obiskala tudi slovenska podjetja, ki so se prišla predstaviti na Svetovno jedrsko razstavo.