Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. novembra 2023.

Potres

Ob 14.52 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje zabeležili potres magnitude 0,9 v bližini Brežic, 80 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Posavja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.18 se je na območju Konjskega prevala, občina Gorje, nahajal obnemogel, podhlajen in neprimerno opremljen planinec. Gorski reševalci GRS Mojstrana so ga s pomočjo dežurne ekipe HNMP Brnik in posadke SV s helikopterjem oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.13 se je v bližini naselja Poljana, občina Prevalje, pri delu v gozdu poškodoval občan. Gasilci KGZ Ravne na Koroške in PGD Prevalje so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca v helikopter SV, s katerim je bil prepeljan v UKC Maribor.

  

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 17.24 sta na Trgu v Brestanici trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Koper

Ob 11.54 sta na Ankaranski cesti v Kopru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP.

Ob 17.01 so v naselju Dobrava, občina Izola, trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili prvo pomoč poškodovanim osebam. Tri poškodovane osebe so reševalci NMP prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.27 so na štajerski avtocesti v naselju Spodnje Prapreče, občina Lukovica, trčili kombinirani in tovorno vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na poškodovanem kombiniranem vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine in do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanima osebama.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.41 sta v krožišču na črnomaljski obvoznici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v ZD Črnomelj.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 8.22 je v Groharjevem naselju v Škofji Loki gorela grelna naprava v kopalnici stanovanjskega objekta. Pred prihodom gasilcev PGD Stara Loka in Škofja Loka je ogenj pogasil sosed. Gasilci so prezračili in pregledali prostore ter odklopili elektriko. Reševalci NMP Škofja Loka so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 15.10 sta v Gubčevi ulici v Kranju na parkirišču goreli osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar. Ob 17.30 so gasilci nudili pomoč policiji pri razsvetljevanju kraja požarišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.49 je v Ulici heroja Jožeta Mihelčiča v Črnomlju gorelo parkirano vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili in pregledali okolico. Vozilo je uničeno.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 17.55 so v naselju Huje, občina Ilirska Bistrica, gorele skladovnice smrekovih desk. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so požar pogasili.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 19.33 je na Bleiweisovi cesti v Kranju gorel komunalni zabojnik za odpadke. Gasilci GARS Kranj so požar pogasili.

  

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 21.56 se je na Primorski cesti v Šoštanju v podjetju zaradi napake pri polnjenju akumulatorja viličarja sproščal plin pekočega vonja. Gasilci PGE Velenje so opravili meritev prisotnosti plina, evakuirali 3 delavce, prezračili prostore in odstranili viličar iz polnilne postaje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.05 je na Goriški cesti v Velenju v dvigalu večstanovanjske stavbe ostala ujeta oseba. Gasilci PGE Velenje so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in osebo rešili iz dvigala.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.01 so v naselju Gradišče, občina Škofljica, gasilci PGD Vrh nad Želimljami s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 11.31 so v Šarhovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjske stavbe do reševalnega vozila.

Ob 18.56 so na Trgu komandanta Staneta v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 12.27 so v naselju Jurišna vas, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Tinje zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.34 so v naselju Grahovo ob Bači, občina Tolmin, gasilci PGD Tolmin in Grahovo ob Bači prekrili poškodovano ostrešje stanovanjske stavbe, ki je bilo poškodovano v požaru dne 28.11.2023.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.51 je na Kešetovem v Trbovljah v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Trbovlje mesto so zaprli vodovodni ventil.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V četrtek bo oblačno z rahlimi do zmernimi padavinami. Sprva bo tudi po nižinah lahko snežilo. Čez dan se bo meja sneženja hitro dvigovala in bo popoldne nad nadmorsko višino 1500 m. Najvišje temperature bodo od 2 do 5 °C. Do petka zjutraj bo predvidoma padlo od 10 do 30 mm padavin.

V petek bo oblačno z obilnejšimi padavinami. Do sobote zjutraj bo padlo še dodatno od 30 do 100 mm. Največ padavin bo na območju Bohinja in Zgornje Gorenjske, najmanj na Koroškem. Še bolj se bo ogrelo, meja sneženja bo nad okoli 2500 m. Temperature čez dan bodo večinoma od 5 do 10 °C. V soboto bo sprva deževalo, dopoldne ali zgodaj popoldne se bo meja sneženja spustila do nižin. Pred sneženjem lahko pade še okoli 20 mm dežja. Napoved za soboto je še precej negotova.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/