Skoči do osrednje vsebine

Sloveniji odobreno najvišje možno predplačilo iz Solidarnostnega sklada EU za sanacijo po poplavah

Evropska komisija je Sloveniji odobrila 100 milijonov evrov predplačila na podlagi vloge za nepovratna sredstva Solidarnostnega sklada EU po avgustovskih katastrofalnih poplavah. Nakazilo bo izvedeno v naslednjih dneh, je ministru za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandru Jevšku sporočila evropska komisarka za kohezijo in reforme Elisa Ferreira.
Minister Jevšek in komisarka Ferreira, video konferenca

Minister Jevšek in komisarka Ferreira | Avtor: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj

1 / 2

»To je odlična vest za Slovenijo ter za kraje in prebivalce, ki so bili v poplavah najbolj prizadeti. Komisarka je tudi pohvalila našo vlogo za sredstva solidarnostnega sklada, ki da je dobro pripravljena in utemeljena. Zato se še enkrat zahvaljujem ekipi na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj na čelu z Andrejo Katič, ki je vodila medresorsko delovno skupino za pripravo vloge in vsem, ki ste sodelovali pri pripravi te za Slovenijo pomembne vloge,« je v izjavi za javnost povedal minister Jevšek.

Po besedah ministra Jevška lahko pričakujemo preostala sredstva solidarnostnega sklada v višini do 300 milijonov evrov aprila prihodnje leto. »Od dneva, ko so sredstva odobrena, ima država 18 mesecev za implementacijo oziroma za porabo teh sredstev. Upravičenost porabe sredstev mora nato tudi dokazati z računi in poročili. In za poročila ima država potem še 6 mesecev časa,« je pojasnil minister Jevšek.

Državna sekretarka na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič, ki je vodila medresorsko delovno skupino za pripravo vloge je poudarila, da so sredstva Solidarnostnega sklada EU namenjena pomoči prebivalstvu in sanaciji škode na javni infrastrukturi po naravnih nesrečah.

Ukrepi, ki jih je mogoče financirati iz Solidarnostnega sklada Evropske unije, so: usposobitev infrastrukture in objektov na področju energetike, pitne vode, odpadnih voda, telekomunikacij, prometa, zdravja in izobraževanja; zagotovitev začasne nastanitve in financiranja reševalnih služb, da se zadovoljijo potrebe prizadetega prebivalstva; zagotovitev preventivne infrastrukture in zaščita spomenikov kulturne dediščine; urejanje prizadetih območij, vključno z naravnimi predeli;  pomoč in zdravstvena oskrba prebivalstva, ki so ga prizadele izredne razmere večjih razsežnosti na področju javnega zdravja, in zaščita prebivalstva pred tveganjem, ki bi mu lahko bili izpostavljeni.

Kot je še povedala Katičeva bo morala Slovenija v nadaljnjih korakih imenovati ministrstvo, ki bo skrbelo za izvajanje ukrepov, ki bodo financirani s sredstvi solidarnostnega sklada EU.