Skoči do osrednje vsebine

Simpozij o umetni inteligenci prikaz odličnosti slovenskih raziskovalcev v ZDA

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Washingtonu je 27. novembra 2023 v sodelovanju z Uradom Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Inštitut ASEF (Ameriška-slovenska izobraževalna fundacija) organiziralo simpozij o umetni inteligenci, ki je izpostavil izjemne prispevke slovenskih raziskovalcev, ki delajo v ZDA.
Predavatelji simpozija, Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ter ekipa veleposlaništva

Predavatelji simpozija, Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija ter ekipa veleposlaništva | Avtor: Veleposlaništvo RS v Washingtonu

Uvod v simpozij je predstavil pregled zgodovine korenine slovenskih kulturnih in intelektualnih dosežkov v ZDA. Toplo dobrodošlico je zbranim izrekel slovenski  veleposlanik v ZDA Iztok Mirošič, ki je dejal:

“Izjemno hiter razvoj umetne inteligence in drugih prelomnih tehnologij revolucionira znanstveno raziskovanje in začenja vplivati ​​na naše vsakdanje življenje. veliko koristi in priložnosti, predstavljajo tudi določena tveganja."

Veleposlanik je poudaril tudi, da je:“Regulacija umetne inteligence strateškega pomena, ki zajema iskanje ravnovesja med inovacijo in  obvladovanjem tveganja. Transatlantsko sodelovanje je ključno za upravljanje področja umetne inteligence.”

Dobrodošlici je sledil video nagovor podpredsednice vlade in ministrice Republike Slovenije za zunanje in evropske zadeve, Tanje Fajon, ki je izrazila:

“Iskreno hvaležnost za predanost vam, slovenskim raziskovalcem, ki ste se zbrali v Washingtonu iz vseh koncev Združenih držav Amerike. Osrečujoče je biti priča našim nadarjenim raziskovalcem, ki prispevajo k razvoju umetne inteligence v državi, kjer je umetna inteligenca v ospredju razvoja. Prepričana sem, da pridobljeno znanje in izkušnje, ne bo koristile le ZDA, ampak tudi naši ljubljeni Sloveniji.”

 V video nagovoru je zbrane pozdravil tudi minister Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, in med drugim povedal:»da je moč v znanju, mladi pa so tisti, ki premorejo ideje, kreativnost in potencial za oblikovanje boljšega sveta."

Dogodek je bil osredotočen na serijo govorov o umetni inteligenci, ki so jih vodili ugledni govorci: dr. Marinka Žitnik, docentka na univerzi Harvard in direktorica ASEF. Dr. Žitnik je razpravljala o tem, kako lahko generativna umetna inteligenca zagotovi vpoglede, ki morda ne bi bili mogoči samo s tradicionalnimi metodami. V svojem govoru je izjavila:

“Postavljamo temelje za umetno inteligenco, da bi izboljšali razumevanje medicine in načrtovanja zdravil, sčasoma omogočili umetni inteligenci, da sama uvaja inovacije in avtonomno pridobiva znanje. Umetno inteligenco uporabljamo za pomoč pri razvoju novih vrst terapij, tako da pacient dobi pravo zdravljenje ob pravem času in da so učinki dosledni od osebe do osebe in z rezultati v laboratoriju.”

Dr. Luka Počivavšek, izjemen vaskularni kirurg z Univerze v Chicagu, je delil vpoglede v inovativne načine zdravljenja in tehnike za boljše rezultate pri zdravljenju žil. Dr. Andrej Prša z Univerze Villanova je razpravljal o premagovanju računalniških ozkih grl v astrofiziki z umetno inteligenco in modeliranju mrčnih dvojnih zvezd. Kako lahko umetna inteligenca preseže zgolj zabavne igre in vpliva na izkušnjo igralcev, je predstavila dr. Alenka Poplin, izredna profesorica na državni univerzi Iowa. Dr. Jernej Barbič z Univerze Južne Kalifornije je osvetlil, kako lahko umetna inteligenca hitro ustvari in animira digitalne ljudi v Metaverzumu. In nazadnje, dr. Urška Velikonja, profesorica prava na univerzi Georgetown, je spregovorila o tem, kako generativna umetna inteligenca spreminja pravno izobraževanje in prakso.

Ob zaključku se je Veleposlanik Iztok Mirošič zahvalil in poudaril pomen tovrstnih srečanj pri spodbujanju inovativnosti in sodelovanja. Simpozij je izpostavil odličnost slovenskih raziskovalcev v ZDA in njihovo vplivno vlogo pri napredku znanja in tehnologije v svetu.