Skoči do osrednje vsebine

Obisk predstavnikov Severne Makedonije

V tem tednu so nas obiskali predstavniki Ministrstva za informacijsko družbo in upravo ter Generalnega sekretariata Vlade Severne Makedonije z namenom seznanitve s strateškimi cilji in aktivnostmi Slovenije na področju digitalne preobrazbe. Poleg Ministrstva za digitalno preobrazbo so se srečali tudi s predstavniki Urada vlade za informacijsko varnost in Ministrstva za javno upravo.
Člani delegacije z ministrico pred zastavami.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in makedonska delegacija | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Predstavniki Ministrstva za digitalno preobrazbo so gostom predstavili cilje in aktivnosti krovne strategije Digitalna Slovenija 2030, s katero želimo spodbuditi digitalno preobrazbo naše države v vseh segmentih - družbi, javni upravi, lokalnih skupnostih in gospodarstvu. Trenutno je v pripravi akcijski načrt za izvedbo aktivnosti iz strategije, ki bo sprejet do marca 2024. Makedonski predstavniki so se seznanili s številnimi projekti s področja digitalne vključenosti in digitalnih veščin, s pomočjo katerih želimo državljanom omogočiti učinkovito sodelovanje v sodobnih družbenih in tehnoloških tokovih, od katerih bodo imeli konkretne koristi. 

Da je za uspešno digitalno preobrazbo ključnega pomena povezljivost, sta se strinjali obe strani, Slovenija pa je predstavila ambiciozne cilje – do leta 2030 zagotoviti gigabitno povezljivost za vsa gospodinjstva in podjetja na podeželju in v mestih ter 100-odstotno pokritost naseljenih območij s 5G.

Predstavitvam elektronskih storitev za državljane in podjetja ter uporabe elektronske identifikacije, elektronskih podpisov in drugih zaupanja vrednih storitev, vključno z elektronsko osebno izkaznico, so makedonski predstavniki z zanimanjem prisluhnili.

Prav tako so se z veseljem seznanili z aktivnostmi Slovenije na področju novih tehnologij, predvsem umetne inteligence, ki je prioritetno področje ministrstva, polprevodnikov, kjer ustanavljamo kompetenčni center za okrepitev sodelovanja vseh deležnikov, pa tudi kvantnih tehnologij in podatkovne ekonomije.

Na ministrstvu skrbimo tudi za podporo uporabnikom, zato smo makedonskim gostom predstavili razvoj in upravljanje lokalnega IT okolja končnih uporabnikov, delovanje Enotnega kontaktnega centra (EKC), ki nudi podporo državljanom, podjetjem in zaposlenim v upravi ter naloge na področju priprave tehničnih specifikacij za skupna javna naročila.

Na področju oblačnega računalništva smo prikazali razvoj, vzpostavitev in vzdrževanje orkestracije storitev ter portala Državnega računalniškega oblaka, predstavili naloge na področju upravljanja s kritično centralno informacijsko infrastrukturo ter s celotnim programskim okoljem lokalnih podatkovnih centrov centraliziranih organov.

V okviru obiska v Sloveniji so se makedonski predstavniki srečali tudi z zaposlenimi na Uradu vlade za informacijsko varnost, kjer so jim predstavili predvsem primere uporabe Direktive o ukrepih za visoko skupno raven kibernetske varnosti v Uniji (NIS2), predstavniki Ministrstva za javno upravo pa so jih seznanili s pristojnostmi in potekom procesa prehoda v dve ločeni ministrstvi (Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za digitalno preobrazbo).

Makedonski predstavniki so Slovenijo obiskali v okviru projekta EU »Podpora reorganizaciji države«. Z obiskom so bili zelo zadovoljni, saj jim bodo pridobljene informacije ter izmenjava izkušenj in dobrih praks koristili pri njihovih projektih, med katerimi je predvidena tudi ustanovitev Agencije za digitalno preobrazbo.