Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Rudi Medved sprejel predstavnike Gorske reševalne zveze Slovenije

Državni sekretar Rudi Medved in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin sta danes na Ministrstvu za obrambo sprejela predstavnike Gorske reševalne zveze Slovenije ̶ predsednika dr. Gregorja Dolinarja, podpredsednika dr. Klemna Belharja in Katarino Janjič.

Državni sekretar Rudi Medved se jim je zahvalil za njihov velik prispevek ter znanje in srčnost, ki ju vlagajo v opravljanje svojega poslanstva. Letošnje leto je bilo za slovenske gorske reševalce delovno zelo zahtevno leto. Njihova vloga pri reševanju ljudi ob katastrofalnih avgustovskih poplavah je bila izjemno pomembna, poleg tega je bilo leto rekordno tudi glede reševanja v gorah. Državni sekretar je podprl prizadevanja gorskih reševalcev za reševanje izzivov, s katerimi se srečujejo pri opravljanju svoje prostovoljne dejavnosti. S ciljem zagotovitve čim bolj ustreznih pogojev za njihovo delovanje so se dogovorili za pripravo zakona o gorski reševalni službi, ki bo docela uredil tako status reševalcev kot financiranje.

Z nakupom šestih večnamenskih helikopterjev AW139M proizvajalca Leonardo po modelu vlada vladi, ki je bil podpisan med ministroma za obrambo Slovenije in Italije, bo imela Slovenska vojska na voljo najmodernejši helikopter, ki je zelo primeren za izvajanje nalog iskanja in reševanja (angleško Search and Rescue - SAR), med katere pri nas spada tudi gorsko reševanje. V načrtu je tudi posodobitev helikopterjev Bell 412, ki jih bomo namenili izključno za potrebe helikopterske nujne medicinske pomoči in gorsko reševanje.

Skupinska fotografija sekretarja in predstavnikov gorske reševalne zveze

Državni sekretar Rudi Medved in generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin sta danes na Ministrstvu za obrambo sprejela predstavnike Gorske reševalne zveze Slovenije | Avtor: Jerica Pavšič