Skoči do osrednje vsebine

Sprejeta je Resolucija o jedrski in sevalni varnosti v Republiki Sloveniji za obdobje 2024–2033

V Državnem zboru Republike Slovenije je bila sprejeta Resolucija o jedrski varnosti. Resolucija je programski dokument, ki predstavlja temeljno usmeritev in dolgoročno zavezanost Republike Slovenije k jedrski in sevalni varnosti, njena vsebina pa sledi temeljnim standardom Mednarodne agencije za atomsko energijo (angleško International Atomic Energy Agency – IAEA).

Resolucija pomeni temeljno politično usmeritev in zavezanost naše države k jedrski in sevalni varnosti kot prednostni nalogi ob vseh drugih vidikih uporabe jedrskih tehnologij in ionizirajočih sevanj. Sprejeta resolucija nadgrajuje veljavno resolucijo, ki je bila sprejeta za obdobje 2013–2023 in se zdaj izteka.

V resoluciji je poudarjenih deset temeljnih varnostnih načel, opisuje pa tudi jedrske in sevalne dejavnosti v Sloveniji. V Sloveniji je ena obratujoča jedrska elektrarna, en obratujoči raziskovalni reaktor in sorazmerno široka uporaba virov ionizirajočih sevanj v industriji, raziskovalnih dejavnostih, izobraževanju, medicini in veterini, vključno s prevozom in tranzitom teh virov.

V Strategiji je naveden pregled mednarodnega sodelovanja tako v Evropski uniji kot tudi zunaj nje. Na kratko je povzeta tudi veljavna zakonodaja na področju jedrske varnosti in varstva pred sevanji ter opisan institucionalni okvir. Posebno poglavje je namenjeno vzdrževanju strokovne usposobljenosti vseh deležnikov na področju jedrske in sevalne varnosti ter raziskavam, izobraževanju in usposabljanju na tem področju. Nazadnje resolucija določa tudi konkretne cilje in ukrepe za njihovo doseganje, način spremljanja izvajanja resolucije ter poročanje o njej.