Skoči do osrednje vsebine

Ministra Šarec in Crosetto podpisala dogovor za nakup šestih večnamenskih helikopterjev AW139M

Ministra za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec in Italijanske republike Guido Crosetto sta podpisala spremembo k Izvedbenemu dogovoru med Ministrstvom za obrambo Italijanske republike in Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije o sodelovanju na področju vojaškega letalstva, ki opredeljuje nakup še šestih večnamenskih helikopterjev AW139M proizvajalca Leonardo po modelu vlada vladi.

Vlada Republike Slovenije je na osnovi dopolnitev in sprememb Načrta razvojnih programov 2023–2026, ki jih je sprejela 20. julija letos, ustvarila podlago za investicije Slovenske vojske, kot jih predvideva Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040. S tem nadaljuje razvoj in modernizacijo Slovenske vojske v luči sodobnih varnostnih izzivov tudi na področju vojaškega letalstva.

Odločitev o nakupu večnamenskih helikopterjev AW139M po modelu vlada vladi je bila sprejeta na podlagi izdelanega in potrjenega Investicijskega programa, strokovnega poročila o predstavitvi zmogljivosti večnamenskih vojaških helikopterjev in izdelane analize ekonomskih prednosti. Izbira nakupa preko italijanske vlade predstavlja gospodarnejše ravnanje naročnika v primerjavi z neposrednim nakupom pri proizvajalcu helikopterjev. Ugotovljeno je bilo, da ima Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, poleg navedenih prednosti (ekonomičnost, gospodarnost), z italijansko vlado tudi možnost dolgoročnega skupnega sodelovanja in zagotavljanja interoperabilnosti v skupnih Natovih projektih in programih sodelovanja Evropske unije, kar bo vsekakor povečalo učinkovitost delovanja zmogljivosti v primerjavi z nakupom neposredno od proizvajalca helikopterjev.

S podpisano spremembo k izvedbenemu dogovoru je opravljen nakup šestih večnamenskih vojaških helikopterjev v skupni vrednosti 188.334.579 evrov brez DDV. Znesek vključuje tudi stroške certifikacije italijanskega vojaškega letalskega organa. Letni stroški upravljanja projekta italijanskega Ministrstva za obrambo znašajo 425.449 evrov.

Z nakupom šestih večnamenskih helikopterjev AW139M bo imela Slovenska vojska na voljo najmodernejši helikopter, narejen po zadnjih varnostnih standardih. Namenjen bo za podporo delovanju enot Slovenske vojske ter v sistemu zaščite in reševanja. Helikopter je zelo zmogljiv, hiter in prostoren, v njem je prostora za do 15 potnikov. Vsi helikopterji bodo imeli možnost montaže modula MEDEVAC/HNMP, ki bo izdelan po meri ter tako primeren za instrumente in opremo naših zdravstvenih ekip. Helikopter AW139M je zelo primeren za izvajanje nalog iskanja in reševanja (angleško Search and Rescue - SAR), med katere pri nas spada tudi gorsko reševanje. Hkrati je uporaben tudi za gašenje požarov, naenkrat lahko odvrže do 2000 litrov.

Natančna dinamika dobav helikopterjev AW139M bo usklajena v začetku naslednjega leta.

Večnamenski helikopter AW139M italijanske vojske med letom

Večnamenski helikopter AW139M | Avtor: Leonardo helicopters