Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo Marjan Šarec na uradnem obisku v Sarajevu

Minister za obrambo Marjan Šarec je na dvodnevnem uradnem obisku v Sarajevu v pogovorih z ministrom za obrambo Bosne in Hercegovine Zukanom Helezom poudaril močno podporo Slovenije na poti Bosne in Hercegovine v evroatlantske integracije.

Ministra sta srečanje namenila razpravi o dvostranskem in regionalnem sodelovanju na obrambnem področju, skupnih projektih za izgradnjo obrambnih zmogljivosti za vojsko Bosne in Hercegovine, obrambnih reformah ter varnostni situaciji v regiji in širše. »Varnostne izzive, s katerimi se soočamo, lahko najbolje rešujemo z vzpostavljanjem trdnih odnosov in partnerstev, sodelovanjem in deljenjem skupnih vrednot,« je ob obisku povzel minister Šarec.

Spomnil je na dosežen napredek na področju razminiranja ter krepitev zmogljivosti oboroženih sil Bosne in Hercegovine tudi s pomočjo sredstev Evropske unije prek Evropskega mirovnega instrumenta.

V okviru Natove pobude za izgradnjo obrambnih zmogljivosti je Slovenija prevzela vodenje projekta Vojaška policija za krepitev zmogljivosti vojaške policije oboroženih sil Bosne in Hercegovine, v povezavi s tem pa bomo na območju sedeža posamezne enote vojaške policije izvajali razvojne projekte, kot na primer prve pomoči in varne vožnje.

Z izvajanjem razvojnih projektov v več občinah v Bosni in Hercegovini Slovenija, po besedah ministra Šarca, med drugim prispeva tudi k boljši pripravljenosti lokalne skupnosti za sodelovanje v evropskih in drugih mednarodnih projektih. V letu 2024 načrtujemo še dodatne civilno-vojaške projekte, ki bodo usklajeni z lokalnimi potrebami.

Od leta 2021 že deluje LOT hiša Banja Luka II, ki predstavlja vezni člen med silami Eufor in civilnim okoljem ter tako služi kot ključna povezava z lokalnimi skupnostmi.  Poudaril je tudi, da Slovenija ostaja v celoti zavezana misiji Eufor Althea, ki jo štejemo za ključni varnostni in stabilizacijski element v državi, ter dodal: »Zelo pozdravljamo tudi nedavno podaljšanje njenega mandata s strani Varnostnega sveta Združenih narodov.«

Že prvi dan obiska se je minister Šarec srečal s poveljnikom operacije Eufor Althea v Bosni in Hercegovini generalmajorjem Helmutom Habermayerjem ter pripadnicami in pripadniki 48. kontingenta Slovenske vojske (SVNKON) v Bosni in Hercegovini. Pripadnicam in pripadnikom se je minister ob tej priliki zahvalil za njihovo prizadevnost, profesionalnost, motiviranost in odgovorno delo ter spomnil, da ostajajo pomemben del skupnih prizadevanj Evropske unije in Nata za stabilnost in varnost v regiji.

Minister Šarec se je udeležil tudi sprejema na veleposlaništvu Republike Slovenije v Sarajevu za pripadnike oboroženih sil Bosne in Hercegovine ter civilne zaščite, ki so pomagali ob avgustovskih poplavah v Sloveniji, in se jim zahvalil za vso izkazano pomoč.

Nagovoril je tudi udeležence na konferenci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) ter izpostavil podporo Slovenije, ki jo nudi Bosna in Hercegovina tako na njeni evroatlantski poti kot tudi na drugih področjih skozi različne razvojne projekte.