Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. novembra 2023.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 14.02 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,8 v bližini Trebnjega, 36 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci širše okolice Trebnjega. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 7.47 se je na Kredarici, občina Kranjska Gora, poškodoval planinec. Gorski reševalci GRS Mojstrana so poškodovanca oskrbeli, helikopter SV pa ga je prepeljal v SB Jesenice.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.49 sta na Cesti Lole Ribarja v Šoštanju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 12.17 je na Kidričevi cesti v Velenju osebno vozilo trčilo v obcestni robnik in poškodovalo podvozje vozila, pri čemer so pričele iztekati motorne tekočine. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč avto vleki pri nalaganju vozila. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.55 sta na Špeglovi ulici v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine na cestišču. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.29 sta na parkirišču ob Mariborski cesti v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje. Poškodovano osebo so prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 17.31 sta pred Hotavljami, občina Gorenja vas-Poljane, trčila osebno vozilo in traktor s priključkom. Gasilci PGD Škofja Loka in Gorenja Vas-Poljane so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovala se je ena oseba.

Ob 23.19 je na Ljubljanski cesti v Kranju osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v oporni zid. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili poškodovanega voznika iz vozila in nudili pomoč reševalcem NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 sta na lokalni cesti Vače–Laze pri Vačah, občina Litija, trčili osebni vozili, pri čemer je eno zapeljalo čez brežino proti potoku. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, eno vozilo stabilizirali in iz njega iznesli poškodovano osebo ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Litija so na kraju oskrbeli tri poškodovane osebe in eno prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.37 je na Pelechovi cesti v Preserjah pri Radomljah, občina Domžale, osebno vozilo trčilo v peško. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj in nudili pomoč peški do prihoda reševalcev.

Ob 18.53 sta na Štajerski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili, pri čemer se je eno obrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in vozilo postavili na kolesa.

Ob 20.54 se je na cesti Vrhnika–Logatec osebno vozilo prevrnilo na streho, iz vozila pa so iztekale motorne tekočine. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, preprečili iztekanje motornih tekočin in nevtralizirali že iztekle  ter odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.12 sta v ulici Kolonija 1. maja v Trbovljah trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč ostalim interventnim službam.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 6.32 je v Zadružni ulici v Kopru v pralnici, v pritličju večstanovanjskega objekta, zagorel bojler, pri čemer je zadimilo hodnik. Gasilci JZ GB Koper so opravili pregled prostora, ker je lastnik pogasil požar pred njihovim prihodom.

Ob 14.29 je na Istrski cesti v Kopru zagorela elektroinštalacija ob objektu. Gasilci JZ GB Koper so na kraju pogasili požar in opravili strokovni ogled. Dežurni Elektro Primorske bodo sanirali nastalo škodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.10 je v naselju Suša, občina Ig, v kurilnici stanovanjske hiše zagorela kombinirana peč na plin in drva.  Gasilci PGD Golo, Škrilje in Želimlje so zaprli plinski ventil in pogasili požar. Kurilnica je uničena.

Ob 20.12. so se na Rožni ulici v Kočevju vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kočevje so pregledali območje dimnika in ugotovili, da ni nevarnosti za razširitev požara.

Izpostava Maribor

Ob 12.04 so v Preradovičevi ulici v Mariboru v industrijskem objektu zagoreli filtri stroja za laserski razrez. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Studenci so pogasili požar, izmerili prisotnost nevarnih plinov in prezračili objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.37 je na Levstikovi ulici v Slovenj Gradcu zagorelo parkirano kombinirano vozilo. Gasilci PGD Slovenj Gradec so pogasili požar ter s termovizijsko kamero pregledali vozilo in okolico. Vozilo je uničeno, ogenj pa je poškodoval tudi osebno in tovorno vozilo ter objekt v bližini.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 16.26 so na parkirišču TPC Lucija, občina Piran, goreli iztrošeni električni pripomočki in električni vodniki. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar še pred prihodom gasilcev PGD Piran.

Izpostava Kranj

Ob 13.21 je v Šenčurju gorelo 15 cipres. Gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur so ciprese pogasili, preprečili nadaljnje širjenje požara ter izdatno namočili pogorišče. Na kraju je bila tudi policija.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.48 je na Ljubljanski cesti v Domžalah v garaži večstanovanjskega objekta gorel zabojnik za smeti. Požar so pričeli gasiti stanovalci, dokončno pa so ga pogasili gasilci CZR Domžale in PGD Domžale-mesto.

 

Sproščanja nevarnih plinov

 Izpostava Kranj

Ob 13.41 se je v stanovanju na Kajuhovi ulici na Bledu oseba zastrupila z ogljikovim monoksidom. Gasilci PGD Bled so zavarovali in pregledali stanovanje, prezračili prostore ter pomagali reševalcem NMP Bled pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 15.18 so v bližini Turnerjeve ulice, občina Rače-Fram, občani na vodni gladini ribnikov opazili neznano snov zelene barve. Posredovali so gasilci JZ GB Maribor, Policija PU Maribor, dežurni VGP, dežurni MEEL in poveljnik OGP Rače. Odvzeli so vzorce vode in jih predali na analizo. Pogina rib ali ptic niso opazili. Obveščen je bil pristojni inšpektorat.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 11.13 sta v Zgornjem Logu, občina Litija, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije in Zahodnoštajerske regije varno odstranila in do uničenja uskladiščila italijansko protipehotno letalsko bombo kalibra 90 mm, mase 12 kilogramov iz obdobja 2. svetovne vojne.

  

Tehnična in druga pomoč

 Izpostava Celje

Ob 8.33 so v naselju Prekopa, občina Vransko, gasilci PGD Prekopa nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 15.44 se na Cesti Maršala Tita na Jesenicah oseba ni odzivala na klice. Gasilci GARS Jesenice so s pomočjo avto lestve skozi balkon vstopili v stanovanje in obolelo osebo prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.13 so v Gradišnikovi ulici v Borovnici gasilci PGD Borovnica ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe ter policistom in svojcem omogočili dostop do preminule osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.51 so v Ulici Milana Klemenčiča v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina zaprli vodovodni ventil in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Postojna

Ob 12.45 so na Rožni ulici v Postojni gasilci PGD Postojna ob prisotnosti policistov in reševalcev NMP Postojna s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 20.32 so v Pivški ulici v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 10.38 so v naselju Polenšak, občina Dornava, gasilci PGD Ptuj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske stavbe in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.07 so v Ulici Sallaumines v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje - mesto iz okvarjenega dvigala rešili osebo, dvigalo izklopili in obvestili serviserja.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V torek bo povečini oblačno, rahle padavine bodo postopno ponehale. Oblačnost se bo malo trgala. Do večera še lahko pade kakšen mm padavin.

V sredo proti jutru se bo jasnilo. Za kratek čas lahko nastane megla. Čez dan bo nato sončno. Jutro bo kar mrzlo, saj bodo temperature nekje od -6 do -4, čez dan pa povečini od 3 do 5 °C.

V noči na četrtek se bo od zahoda začelo oblačiti. Pihati bo začel toplejši jugozahodnik in padavine se bodo od zahoda postopno širile v notranjost. Jutranje temperature bodo okoli ledišča, zato bi sprva lahko snežilo do nižin, a se bo meja sneženja hitro dvigovala in bo čez dan nad 1500 m nadmorske višine. Dnevne temperature bodo okoli od 4 do 7 °C. Do noči bi lahko na Gorenjskem in Zgornji Savinjski dolini padlo okoli 10 mm, na Koroškem od 5 do 10 mm.

Padavine se bodo v noči na petek krepile. V petek bo oblačno in deževno. Popoldne in proti večeru se bo začelo od severovzhoda hladiti. Meja sneženja se bo spuščala, a bodo tudi padavine slabele. Proti večeru lahko rahlo sneži do nižin. Pade še lahko dodatnih 30 do 50 mm, a je napoved še negotova. Tudi v soboto se bodo še pojavljale rahle padavine, vendar bo količina majhna, nekje okoli 5 mm.