Skoči do osrednje vsebine

Začenja se Natova vaja kibernetske obrambe Cyber Coalition 2023

Med 27. novembrom in 1. decembrom pod Poveljstvom zavezniških sil za transformacijo poteka Natova vaja kibernetske obrambe Cyber Coalition 2023, na kateri sodeluje tudi Republika Slovenija. V vajo, ki bo izvedena kot celovita vaja obrambnega sistema, so poleg Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske vključena tudi ostala ministrstva, gospodarske družbe in vladne službe v Republiki Sloveniji.

Sodelovali bodo centri, pristojni za obravnavo kibernetskih incidentov in odzivanje nanje ter odgovorni za informacijsko varnost pri organih državne uprave. Vadili bodo nacionalne postopke zaščite in obrambe kibernetskega prostora ter postopke ob pojavu resne motnje v delovanju elektronskih komunikacijskih omrežij in storitev, ki podpirajo delovanje nacionalno varnostnega sistema ter neprekinjenost delovanja ključnih storitev.

Namen vaje je izboljšati sodelovanje in okrepiti sposobnost Nata in zaveznic pri zaščiti in obrambi kibernetskega prostora z vadbo Natovih in nacionalnih postopkov, vključujoč dobre prakse na področju izmenjave podatkov, vzpostavitev situacijskega zavedanja v kibernetskem prostoru ter svetovanje in sprejemanje vojaških in nacionalnih odločitev, skladno s pravili in pristojnostmi.