Skoči do osrednje vsebine

Slovenska donirana helikopterska oprema že v uporabi v Severni Makedoniji

Državna sekretarka Tina Heferle se je v Skopju udeležila slovesnosti ob dnevu letalske enote Ministrstva za notranje zadeve Republike Severne Makedonije. Ob tej priložnosti je zbrane tudi nagovorila, v nadaljevanju obiska pa se je srečala še z državno sekretarko Magdaleno Nestorovsko.

Kot je v nagovoru dejala državna sekretarka Heferle, sta Slovenija in Severna Makedonija prijateljski državi: »Vežejo nas dolgotrajne vezi, povezani smo na številnih področjih. Močna je tudi povezanost med našimi ljudmi, saj delovno in strokovno sodelovanje marsikdaj prerase v prava prijateljstva. Severni Makedoniji še enkrat rada zahvalila za nesebično pomoč ob letošnjih hudih poplavah v Sloveniji. Vedno se izkaže, da če se med sabo dobro poznamo in dobro sodelujemo, si lahko kadar je treba, tudi medsebojno učinkovito pomagamo.«

Udeleženci slovesnosti so si ogledali prikaz uporabe helikopterske opreme, ki jo je Slovenija v okviru razvojne pomoči namenila Severni Makedoniji za krepitev opravljanja delovnih nalog policije, vključno z nalogami reševanja oseb. »Predaja helikopterske opreme je plod dosedanjega dobrega sodelovanja med letalskima policijskima enotama, ki je v zadnjem obdobju še posebej intenzivno potekalo na področju usposabljanj. Verjamem, da bo bomo tako dobro sodelovali tudi v prihodnje,« je povedala državna sekretarka.

Državna sekretarka Tina Heferle se je v nadaljevanju na vljudnostnem obisku sestala z državno sekretarko Ministrstva za notranje zadeve Republike Severne Makedonije Magdaleno Nestorovsko. Potrdili sta odlično sodelovanje med državama, ministrstvoma in policijama – tu še zlasti med obema letalskima enotama.

Ozadje

Slovensko Ministrstvo za notranje zadeve je doniralo makedonskemu notranjemu ministrstvu (Oddelku letalskih enot) opremo za krepitev opravljanja delovnih nalog policije. Gre za komponente, rezervne dele in specialno orodje helikopterja. Donirana oprema zagotavlja izvajanje policijskih nalog, pa tudi nalog v sistemu zaščite in reševanja (gašenje s helikopterji, reševanje v gorah, medicinski prevozi). Specifična oprema (medicinska oprema helikopterja) pa predstavlja osnovo, na kateri bo lahko makedonska policija začela razvijati lastno področje izvajanja medicinskih prevozov in reševanja.

Ministra za notranje zadeve Slovenije in Severne Makedonije sta 25. septembra 2023 podpisala memorandum o sodelovanju pri razvojni pomoči med Ministrstvoma za notranje zadeve Republike Slovenije in Republike Severne Makedonije.