Skoči do osrednje vsebine

Poklukar in Spasovski potrdila odlično sodelovanje med prijateljskima državama

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar danes in jutri gosti ministra za notranje zadeve Republike Severne Makedonije Oliverja Spasovskega. Današnje dvostransko srečanje je bilo namenjeno pogovorom o aktualnih temah na področju notranjih zadev, še zlasti upravljanju migracij, in nadaljnji krepitvi dvostranskega sodelovanja.

Sodelovanje med državama, ministrstvoma in policijama je tradicionalno odlično, sta se strinjala ministra. »Danes smo ga nadgradili še s podpisom memoranduma o sodelovanju pri razvojni pomoči med Ministrstvoma za notranje zadeve Republike Slovenije in Republike Severne Makedonije,« je povedal slovenski minister. Po podpisu memoranduma bo Slovenija prijateljski državi Severni Makedoniji donirala sestavne in nadomestne dele za helikopter. »S tem bomo prispevali k modernizaciji njihove policije in h krepitvi opravljanja delovnih nalog policije, vključno z nalogami reševanja oseb,« je dejal Poklukar in dodal, da bosta ministra z delegacijama jutri obiskala tudi Letalsko policijsko enoto na Brniku.

Glavnino pogovora sta ministra namenila upravljanju migracij, s poudarkom na obvladovanju nezakonitih migracij. »Na tem področju je Republika Severna Makedonija zelo uspešna, njihove policijske enote odlično sodelujejo s pripadniki enot Evropske mejne in obalne straže Frontex, v katerih delujejo tudi slovenski policisti,« je povedal Poklukar. Pohvalila sta tudi dobro policijsko sodelovanje zlasti na področju boja proti organiziranemu kriminalu ter boju proti tihotapljenju in trgovini z ljudmi.

Govorila sta tudi o približevanju Republike Severne Makedonije na poti v Evropsko unijo. »Republika Severna Makedonija je naša partnerica. Tako kot Slovenija je članica Nata, prepričan sem, da se nam bo pridružila tudi v Evropski uniji,« je dejal minister Poklukar in se ob tej priložnosti iskreno zahvalil za nesebično in hitro pomoč v avgustovskih poplavah. Minister Spasovski se je zahvalil slovenskemu gostitelju za izjemno gostoljubje in za jasno podporo Slovenije na njihovi poti v Evropsko unijo.

Zvečer se bosta ministra udeležila tudi prireditve, ki jo organizira Veleposlaništvo Republike Severne Makedonije v Sloveniji, kjer bo zbrane nagovoril tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. »Gre za dogodek, ki je izjemno pomemben za obe državi, saj z njim obeležujemo trdne diplomatske in tudi prijateljske vezi med našima državama ter odlično sodelovanje med državama na vseh področjih,« je sklenil Poklukar.