Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje se je srečala z varuhom človekovih pravic

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je danes sestala z varuhom človekovih pravic Petrom Svetino. Varuh ji je predstavil analizo glede dostopnosti do ambulant družinske medicine, pogovarjala pa sta se tudi o morebitnih rešitvah za izboljšanje stanja.

Ministrica se je seznanila z izsledki analize, ki jo je institucija Varuha človekovih pravic izvedla v zvezi z dostopnostjo oziroma dosegljivostjo ambulant splošne in družinske medicine. Ta je pokazala, da so med ambulantami velike razlike v načinu, kako lahko pacientke in pacienti dostopajo do ambulant oziroma na kakšen način lahko komunicirajo z njimi. Ministrica in  varuh sta se strinjala, da morajo imeti vsi v državi enakovreden dostop do zdravstvenih storitev in biti deležni potrebnih zdravstvenih ukrepov takrat, ko jih potrebujejo. »Ena od glavnih nalog, ki smo si jih zadali na ministrstvu, je zagotoviti kakovostno, varno in dostopno zdravstveno oskrbo za vse državljanke in državljane,« je povedala in dodala, da je varuhova analiza več kot dobrodošla pomoč pri ugotavljanju dejanskega stanja našega zdravstva.

»Ves čas iščemo rešitve in uvajamo drobne spremembe. Težave je potrebno najprej podrobno analizirati, da jih lahko ustrezno naslovimo in primerno ukrepamo.« Pojasnila je, da se na ministrstvu zavedajo težav glede dostopnosti, ki imajo več izvorov: »Eden je problem opredeljenosti na primarnem nivoju, drugi odzivnost izvajalcev oziroma način komunikacije med zdravniki in pacienti, tretji so čakalne dobe. Glede slednjega smo se že aktivno lotili priprave protokola, ki bo osnova za spremembo pravilnika.«

Prisluhnila je tudi varuhovim priporočilom za izboljšanje stanja in dejala, da bo z vsemi deležniki organiziran posvet na temo izboljšanja odzivnosti in dostopnosti ambulant splošne in družinske medicine. »Posvet je zagotovo lahko priložnost za iskanje rešitev za izboljšanje dostopnosti ambulant na primarni ravni, pa tudi za prenos dobrih praks, ki jih že imajo posamezni zdravstveni domovi. Predvsem pa pričakujem, da odgovorni na podlagi naših ugotovitev poiščejo hitre in učinkovite rešitve, na podlagi katerih bo končno odpravljen neenakovreden dostop do zdravstvenih storitev ter vzpostavljena možnost neposredne komunikacije z zdravstvenim kadrom, v trenutku, ko ga pacient potrebuje in na način, kot ga sam izbere,« je po srečanju dejal varuh človekovih pravic Peter Svetina.

Ministrica in varuh sta se dogovorila, da se bosta redno srečevala in preverjala napredek. »Sistem zdravstva moramo naslavljati ves čas, ker je to sistem, ki živi in se razvija, zato se ves čas pojavljajo nove težave, ki jih je potrebno sproti reševati,« je poudarila ministrica.