Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. novembra 2023.

Potres

Ob 3.29 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Cerkelj na Gorenjskem, 21 km severno od Ljubljane. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Cerkelj in Vodic.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.19 si je v bližini Blejske koče na Lipanci, občina Gorje, planinka poškodovala gleženj. Gorski reševalci GRS Radovljica so poškodovanko oskrbeli, helikopter SV z združeno ekipo GRS na Brniku pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Izpostava Postojna

Ob 13.12 si je pri vzponu na Veliki Snežnik, občina Ilirska Bistrica, planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Ljubljana - skupina Ilirska Bistrica so ob pomoči mimoidočih planincev poškodovanca oskrbeli in prenesli do vrha, kjer so ga prevzeli reševalci združene ekipe GRS na Brniku in ga s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 9.17 so v Stržovem v Mežici gasilci PGD Mežica do prihoda reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem oživljali obolelo osebo, nudili pomoč pri prenosu in zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je obolelo osebo prepeljal v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 22.13 se je v naselju Spodnji Brnik, občina Cerklje na Gorenjskem, osebno vozilo zaletelo v stanovanjski objekt. Gasilci GARS Kranj so odklopili akumulator in posuli izlite motorne tekočine. Poškodovan ni bil nihče.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.27 so na Igu v obcestnem jarku opazili vozilo obrnjeno na streho. Gasilci PGD Ig in GB Ljubljana so pregledali vozilo, ga dvignili na cestišče in postavili na kolesa. Nadaljnji postopek preiskave je prevzela policija.

Izpostava Maribor

Ob 14.30 se je na Vrbanski cesti v Kamnici, občina Maribor, prevrnilo tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe ter izklopili električno napajanje na vozilu. Reševalci NMP Maribor so dve osebi prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.54 sta v ulici Na Brezovici v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, do prihoda reševalcev nudili pomoč ponesrečenima in usmerjali promet. Reševalci NMP Novo mesto so dve poškodovani osebi odpeljali v SB Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.57 je v naselju Laše, občina Šmarje pri Jelšah, gorela fasada stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kristan Vrh in Šmarje pri Jelšah so pogasili požar, odstranili del poškodovane fasade in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 13.24 je na Ljubljanski cesti v Celju zagorel odpadni material v shrambi stanovanjske hiše. Gasilci PGE Celje in PGD Babno so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali prostore. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Babno.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.32 je v Velikem Mlačevem v Grosuplju v garaži gorel zabojnik za smeti. Gasilci PGD Veliko Mlačevo, Malo Mlačevo, Gatina, Zagradec pri Grosupljem, Grosuplje in Šmarje-Sap so pogasili požar ter pregledali in ohladili okolico.

Izpostava Maribor

Ob 8.51 so v Mejni ulici v Mariboru gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Do prihoda gasilcev JZ GB Maribor so saje pogorele. Gasilci so pregledali objekt in okolico dimnika ter stanovalcem odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarske službe.

Ob 14.19 je v naselju Srednje, občina Maribor, zagorelo v kontejnerju preurejenem v kuhinjo. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odstranili stropne in stenske obloge ter požarišče pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 16.38 je v ulici Nad elektrarno v Bresternici, občina Maribor, gorelo v mansardi stanovanjske hiše. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica so pogasili požar, prezračili objekt, iznesli poškodovane stvari ter s termovizijsko kamero in detektorjem nevarnih plinov pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.32 se je v kraju Velika Loka, občina Trebnje, kadilo iz starejše nenaseljene stanovanjske hiše. Gasilci PGD Velika Loka, Občine, Čatež pod Zaplazom, Trebanjski Vrh in Šentlovrenc so pogasili požar, ki se je iz krušne peči razširil na okolico, pregledali objekt in iznesli ožgane predmete.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 9.09 je nad kolesarsko progo pri Žusterni, občina Koper, gorelo grmičevje. Gasilci JZ GB Koper so pogasili požar na površini okoli 5 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 12.24 je v bližini Krajne vasi, občina Sežana, na kmetijskem zemljišču gorel kup zelenega odreza. Gasilci ZGRS in PGD Sežana so požarišče na površini okoli 2 kvadratnih metrov pogasili in zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 17.26 so na Cesti na Dobrovo v Celju gasilci PGE Celje in PGD Lokrovec-Dobrova pogasili požar zabojnika za odpadke in ograjo, na katero se je razširil ogenj.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.22 je na Šolski poti v Logatcu gorel večji potopni zabojnik za odpadke. Gasilci PGD Dolnji Logatec so pogasili požar, prezračili zadimljene prostore objekta in opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Maribor

Ob 17.35 so v Mencingerjevi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor pogasili požar PVC zabojnika za odpadni papir. Zabojnik je uničen.

Ob 17.55 je v Prušnikovi ulici v Mariboru gorel zabojnik za odpadni papir. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 18.11 je v Stantetovi ulici v Mariboru gorel PVC zabojnik za odpadni papir. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 19.12 sta v Ulici Arnolda Tovornika v Mariboru gorela dva zabojnika za odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Ob 21.38 sta v Goriški ulici v Mariboru zagorela dva komunalna zabojnika za papir, enega je ogenj v celoti uničil, drugi je poškodovan. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor. 

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 11.00 je na Njegoševi cesti v Ljubljani stanovalka v večstanovanjskem objektu zaznala vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana in zaposlena delavca Energetike Ljubljana so pregledali objekt in izmerili prisotnost plinov. Odstopanja od normalne vrednosti niso zaznali.

Ob 17.09 je na Gasilski cesti v Grosuplju na inštalaciji pri zalogovniku puščal plin. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali območje ter zaprli ventil na cevi in zalogovniku ter obvestili servisno službo podjetja Butan plin in Energetike Ljubljana, ki so sanirali puščanje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 8.00 so v Rakovem Škocjanu, občina Cerknica, zaradi penjenja reke Rak, gasilci PGD Cerknica in pripadnik Jamarsko reševalne službe JRS skupina Postojna izvedli pregled in vzorčenje vode. Aktivirana je bila tudi enota Ekološkega laboratorija z mobilno enoto – ELME, ki je odvzela vzorce iz reke na več lokacijah.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.05 je bil v kraju Gortina, občina Muta, na cesti oljni madež na dolžini okoli pol kilometra. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so onesnaženje nevtralizirali in cestišče očistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.27 je v bližini Idrije občan med sprehodom naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila minometno mino nemške izdelave, kalibra 50 mm, iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.43 so na Jurčevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Celje omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 19.00 so na Jenkovi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi.

Izpostava Kranj

Ob 17.15 so na Kovorski cesti v Tržiču gasilci PGD Bistrica pri Tržiču nudili pomoč reševalcem NMP Tržič pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.47 so v Senožetih, občina Dol pri Ljubljani, gasilci PGD Senožeti v prisotnosti policije in reševalcev NMP s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.33 je v Bratuževi ulici v Šempetru pri Gorici, zaradi tehnične okvare vrat, oseba ostala ujeta v stanovanju. Gasilci PGD Šempeter pri Gorici so s tehničnim posegom odprli vrata in osebi omogočili izstop.

Ob 11.36 so Pod Grčno v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Nova Gorica omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 3.03 je v ulici Podbreznik v Novem mestu v kopalnici stanovanja večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci GRC Novo mesto so zaprli ventil in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.20 se je na lokalno cesto Krače–Izlake v občini Zagorje ob Savi podrlo drevo. Gasilci PGD Izlake so razžagali drevo in ga odstranili s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Oddelek za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V ponedeljek bo suho, v noči na torek bo rahlo deževalo. V torek zjutraj ali dopoldne bo dež ponehal. Količina bo do okoli 5 mm.

V sredo bo precej jasno. V četrtek bo čez dan začelo deževati na Gorenjskem, popoldne lahko tudi v Savinjski dolini, v noči na petek pa povsod. Meja sneženja bo visoko.

Padavine bodo ponehale v noči na soboto, a jih bo potem v soboto čez dan ponovno nekaj, količina pa bo majhna.

Od četrtka do sobote zjutraj bo lahko padlo od 25 do 60 mm padavin, več na območju Gorenjske in Zgornje Savinjske doline, manj proti vzhodu, torej na Koroškem.

 

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/