Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Humar Zvezi cerkvenih pevskih zborov Trst podelila priznanje za 60 let delovanja

Državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je v Kulturnem domu v Trstu udeležila Koncertnega praznovanja ob 60-letnici delovanja Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst (ZCPZ).
rkvenih pevskih zborov med nastopom na odru, v ozadju predstavitev z napisanim imenom in repertuarjem.

Združeni zbor Zveze cerkvenih pevskih zborov. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Državna sekretarka je v pozdravu izrazila svoje veselje, da je lahko na tem lepem dogodku. Spomnila je, da je bilo skozi mnoga stoletja, še posebej pa v najbolj temnih časih, slovensko bogoslužje pogosto edini vir tolažbe, upanja in poguma. Še toliko bolj, če ga je spremljala slovenska pesem. »Zveza cerkvenih pevskih zborov in vsi zbori, ki se združujejo v zvezo, so varuhi te bogate dediščine naših prednic in prednikov, te zapuščine številnih generacij ljudi, ki so na kore v naše cerkve nosili svoje srce in svojo dušo,« je poudarila državna sekretarka ter temu dodala, da so tudi »varuhi recepta za prihodnost, recepta za srečno, zdravo, povezano življenje.« Danes imamo morda drugačne izzive kot so jih imeli nekdaj, vendar »nikoli kot sedaj človek ni potreboval zavetja; tistega časa, prostora, ko se misli umirijo, ko se duh okrepi.« Pevcem, organistom, dirigentom, skladateljem in drugim podpornikom se je zahvalila, da si v tem sodobne ritmu, ko to ni vedno najlažje, odtrgajo tistih nekaj ur ter dodala »upamo in vam želimo, da se ta žrtev dan za dnem, nedeljo za nedeljo tudi povrne.« Izrazila je še veselje, da je bilo danes na odru moč videti veliko mladih obrazov, kar nas lahko navdaja z upanjem, da bo »po cerkvah na obeh straneh meje na Primorskem, da bo po kulturnih domovih v naših vaseh, slovenska pesem še dolgo zvenela in donela,« je še dodala državna sekretarka in tudi v prihodnje obljubila podporo Urada pri njihovih aktivnostih.

Ob tem jubileju je Zvezi podelila tudi priznanje in zahvalo Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu za vztrajno delo na področju pevske kulture, združevanja in podpiranja cerkvenih pevskih zborov ter s tem bogatenja slovenskega bogoslužja in slovenske kulture.

Glasbeno praznovanje šestih desetletij delovanja zveze so si organizatorji zamislili kot preplet pevskih točk, pozdravov gostov in predstavitve priložnostne publikacije Glas naših zborov 7, ki jo je uredila Marija Brecelj. Poleg državne sekretarke so zbrane nagovorili še predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in gostiteljica, predsednica Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst, Rossana Paliaga. Z ubranim petjem se je predstavilo osem zborov oziroma vokalnih zasedb, vključenih v zvezo, Ženski pevski zbor Prosek-Kontovel, Mešani pevski zbor Mačkolje, Mešani pevski zbor Lipa Bazovica, Mešani cerkveni pevski zbor Sv. Jernej z Opčin, Moška vokalna skupina Stane Malič z Opčin, Vokalna skupina Vihar, Moški pevski zbor Fantje izpod Grmade iz Devina in Mešani cerkveni pevski zbor Devin-Štivan. Večer je zaokrožil Združeni zbor ZCPZ, v katerem simbolično pojejo predstavniki včlanjenih skupin. Med prireditvijo so zbrani na ekranu lahko videli tudi utrinke iz tržaških korov, organiste, obraze in izraze pevcev in zborovodij, ki jih je fotograf Henrik Šturman ujel med rednim in prazničnim delom.

ZCPZ deluje na Tržaškem od leta 1963, povezuje 39 pevskih in glasbenih skupin, ukvarja se s koncertno, izobraževalno in založniško dejavnostjo. Tradicionalno prireja revijo otroških in mladinskih pevskih zborov Pesem mladih, božično-novoletni zborovski koncert v stolnici svetega Justa v Trstu, revijo odraslih pevskih zborov Pesem jeseni, pripravlja in udeležuje se revij in drugih dogodkov, organizira orgelske tečaje in izdaja publikacije.