Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25. novembra 2023.

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 14.03 se je izven naselja Zgornja Radovna, občina Kranjska Gora, zaradi močnega vetra podrlo drevo na gozdno cesto. Gasilci PGD Mojstrana in Dovje so drevo razžagali in odstranili.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 11.13 si je na planinski poti pri sestopu od Roblekovega doma na Begunjščici do Poljške planine, občina Radovljica, planinec zlomil nogo. Gorski reševalci GRS Radovljica so poškodovanca na kraju oskrbeli in v sodelovanju z dežurno ekipo HNMP s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 15.17 je v gozdu pri naselju Klečet, občina Žužemberk, na občana padlo drevo. Gasilci PGD Šmihel pri Žužemberku so nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Novo mesto in razsvetljevali kraj dogodka. Oseba je preminula.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.07 sta na avtocesti med Brezovico in Ljubljano trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP ter nudili pomoč policiji.

Ob 16.50 sta na Brniški cesti v Vodicah trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vodice so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.49 je na pomurski avtocesti na odseku Lendava–Pince, občina Lendava, osebno vozilo zapeljalo v zaščitno ograjo in obstalo na cestišču. Gasilci IGE Lendava so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP in policiji, odklopili akumulator in vozilo umaknili s cestišča. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.19 je na hitri cesti pred odcepom za Selo, občina Ajdovščina, v prometni nesreči bilo udeleženo eno vozilo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina. Ti so lažje poškodovano osebo odpeljali v Šempetrsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 16.15 so v Voklem, občina Šenčur, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Voklo in GARS Kranj so na kraju ugotovili, da so saje že pogorele. Preventivno so pregledali okolico dimniške tuljave. Lastniku so odsvetovali kurjenje do obiska dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 1.11 je v naselju Rašica v občini Velike Lašče zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Domači so poizkusili sami pogasiti požar. Požar so pogasili gasilci PGD Velike Lašče in Rašca, ki so na kraju do prihoda reševalcev s kisikom oskrbeli eno osebo. Reševalci so dve osebi, ki sta se nadihali dima odpeljali v nadaljnjo oskrbo, ena pa bo pomoč poiskala sama. Na kraju je bila policija.

Izpostava Maribor

Ob 13.14 je v naselju Žikarce, občina Duplek, zagorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Lastnik je pred prihodom gasilcev požar omejil. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Korena in Dvorjane so požar dokončno pogasili, iznesli pogorele predmete ter pregledali in prezračili prostor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.03 je v podjetju v Starem trgu v Slovenj Gradcu zagorel stroj. Do prihoda gasilcev so delavci že sami pogasili požar. Gasilci PGD Stari trg in PGD Slovenj Gradec so požar dokončno pogasili ter prostor pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Brežice

Ob 8.13 je na avtocesti pri kraju Prilipe, občina Brežice, zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Krško ter PGD Cerina in Skopice so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator in usmerjali promet. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Skopice.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.59 so v naselju Col, občina Ajdovščina, gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina pogasili tri uničene zabojnike na ekološkem otoku.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.56 so v Biljah, občina Miren–Kostanjevica, zagoreli zabojniki za smeti. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili.

Ob 1.28 so v Biljah, občina Miren–Kostanjevica, zagoreli zabojniki za smeti. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so požar pogasili.

Ob 2.32 so v Biljah, občina Miren–Kostanjevica, ponovno zagoreli zabojniki za smeti. Požar so pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.35 so v Trnovcu, občina Metlika, goreli zabojniki za smeti. Požar, ki je uničil plastični zabojnik, so pogasili gasilci PGD Lokvica.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.58 so na Pohorski cesti v Vuzenici stanovalci v večstanovanjskem objektu zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so z detektorjem plinov izmerili prisotnost plinov ter prostore prezračili. Meritve z detektorjem niso zaznale povečane koncentracije plina na lokaciji.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 12.55 so na površini reke Rak v Rakovem Škocjanu, občina Cerknica, opazili peno. Gasilci PGD Cerknica so pregledali penjenje vode v Karlovici, Rakovem Škocjanu ter Podskrajniku. Aktivirane in obveščene so bile pristojne službe, ki so ugotovile, da gre za naravni proces. Vzorčenje vode ni bilo potrebno.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.01 je v Malih Žabljah, občina Ajdovščina, občan pri gradbenih delih naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila ročno bombo mase 0,195 kg in minometno mino, kalibra 45 mm, mase 0,48 kg, obe italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.52 je na Goriški cesti v Velenju oseba ostala ujeta v okvarjenem dvigalu. Gasilci PGE Velenje so jo rešili s tehničnim posegom.

Izpostava Koper

Ob 10.52 so na Ulici IX. korpusa v Piranu gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.09 je na Tržaški cesti v Ljubljani zaradi pokvarjene črpalke podtalnica zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so prečrpali okoli tri kubične metre vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.34 so na Trgu revolucije, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje-mesto iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili ujeto osebo, izklopili dvigalo in obvestili pristojni servis.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V nedeljo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bo od 3 in 6 °C.

V ponedeljek bo večinoma oblačno. Proti večeru bodo možne rahle padavine. V noči na torek bodo padavine zajele večji del države. Po nižinah bo deževalo, nad okoli 800 m pa snežilo.

V torek čez dan bodo padavine od zahoda slabele in ponehale. Pričakujemo od 5 do 15 mm padavin.

V sredo bo pretežno jasno. V četrtek bo oblačnost naraščala, v noči na petek in v petek bo deževalo.