Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon v Jordaniji in Egiptu o nujnosti stalnega premirja na Bližnjem vzhodu

Ministrica Fajon se je v nadaljevanju obiska na Bližnjem vzhodu v Amanu in Kairu sešla z zunanjima ministroma Jordanije in Egipta Al-Safadijem in Shoukryem. S portugalskim kolegom Cravinhom ju je v Kairu sprejel tudi predsednik Egipta El-Sisi. V pogovorih so se osredotočili predvsem na skupna prizadevanja za vzpostavitev stalnega premirja v Gazi, dostavo humanitarne pomoči in zaščito civilistov.

“Vsi si želimo miru. Nujna je trajna prekinitev spopadov, bliža se zima, razmere v Gazi so katastrofalne. Priča smo kršitvam mednarodnega humanitarnega prava. Humanitarno pomoč moramo še okrepiti skupaj s partnerji v regiji, z Združenimi narodi in mednarodno skupnostjo” je v pogovorih poudarila ministrica Fajon.

V Jordaniji in Egiptu, državah, ki imajo strateško vlogo za iskanje politične rešitve in trajnega miru na Bližnjem vzhodu, so se sogovorniki osredotočili tudi na konkretne korake, ki bi čimprej pripeljali do rešitve dveh držav in priznanja palestinske države.

“Predsedniku El-Sisiju sem se zahvalila tudi za pomoč Egipta pri nedavni zahtevni evakuaciji treh slovenskih državljanov iz Gaze, med njimi je ena huje poškodovana oseba še vedno v bolnišnici v Kairu” je po srečanju še povedala ministrica.

Ministri se bodo že jutri zvečer spet srečali in pogovore nadaljevali v Barceloni na zasedanju Unije za Sredozemlje. Tudi to bo potekalo v znamenju iskanja poti za mir in rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu.

“Vse več je mnenj v EU in mednarodni skupnosti, da je rešitev dveh držav nujna in edino jamstvo za varnost in mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev, a pot do cilja ima še odprte odgovore”, je ob koncu obiska na Bližnjem vzhodu ocenila ministrica.

Jordanski, egiptovski in slovenska ministrica bodo v sredo tudi nastopili v razpravi v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku, ki bo prav tako osredotočena na umirjanje razmer na Bližnjem vzhodu.

Sogovorniki so razpravljali tudi o vlogi Arabske lige, ter o sodelovanju z Evropsko unijo pri prizadevanjih za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu. Pogovore, osredotočene na skupna prizadevanja vseh akterjev za čimprejšnjo umiritev razmer, bodo nadaljevali na srečanju Unije za Sredozemlje, ki se prične jutri pozno popoldne v Barceloni.