Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. novembra 2023.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.32 je v naselju Primož pri Šentjerneju, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, vozilo potegnili na cestišče in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 18.10 sta na gorenjski avtocesti med izvozoma Kranj - zahod in Naklo, občina Naklo, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 5.39 so na cesti Bloška Polica–Lož, občina Cerknica, trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč policiji in dežurnemu cestnega podjetja pri sanaciji mesta prometne nesreče. Reševalci NMP so poškodovani osebi oskrbeli na kraju in prepeljali v bolnišnico.

Ob 15.52 sta v bližini naselja Slavinje v občini Postojna trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 21.54 je na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v objekt. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter pomagali policiji in reševalcem NMP. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju in jo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

  

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 16.11 je v Šaleku v Velenju v hodniku stanovanjskega objekta gorel razkuževalnik za roke. Gasilci PGE Velenje, PGD Velenje in Šalek so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in prezračili objekt. Nastala je manjša materialna škoda.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.00 so se v naselju Pristava pri Polhovem Gradcu, občina Dobrova–Polhov Gradec, vnele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Polhov Gradec.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.28 je v ulici Drča v Straži v bivalnem vikendu pri kurjenju kamina uhajal dim v prostor. Gasilci PGD Dolenja Straža so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata, pogasili ogenj v kaminu, prezračili prostore ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 22.40 se je v Brezovici pri Metliki, občina Metlika, kadilo izpod pokrova motorja osebnega vozila. Gasilci PGD Suhor so odklopili akumulator, pregledali motor in okolico ter ga ohladili. Lastniku so svetovali obisk pri mehaniku.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.30 so v naselju Livek, občina Kobarid, gasilci PGD Kobarid pogasili slabo pogašeno kurišče.

  

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 4.03 so v Valvasorjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje pogasili požar zabojnika za papir.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 17.16 je nad naseljem Podlipca, občina Kranj, tovorno vozilo zaradi okvare obstalo na cestišču. Gasilci GARS Kranj in PGD Podblica so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Cesta je bila v času intervencije zaprta.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.46 je na Šmartinski cesti v Ljubljani prišlo do poškodbe IBC posode na vozilu, iz katere je izteklo okoli 500 litrov neznane tekočine, ki je onesnažila okoli 400 metrov cestišča in okoli 80 metrov makadamske ceste ter zemljino na vodovarstvenem območju črpališča Hrastje. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, dežurni podjetja KPL, podjetja VO-KA, dežurni oddelka zaščite in reševanja MOL, policija, predstavniki NIJZ in dežurni Ekološkega laboratorija z mobilno enoto - ELME, ki so odvzeli vzorce zemljine in odredili odstranitev plasti zemljine globine 10 do 20 cm na površini okoli 140 kvadratnih metrov. Za odvoz kontaminirane zemlje, pivnikov in vpojnega sredstva je poskrbelo podjetje Saubermacher.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.09 so na cesti Krn–Vrsno v občini Kobarid gasilci PGD Kobarid nevtralizirali naftni madež v dolžini okoli 7 kilometrov.

  

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.50 je v Malih Žabljah, občina Ajdovščina, občan pri zemeljskih delih naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta italijansko ročno bombo mase 0,195 kg iz obdobja 2. svetovne vojne odstranila in do uničenja uskladiščila.

  

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.09 so v Jenkovi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 5.49 so v Ulici Tončka Dežmana v Kranju gasilci GARS Kranj iz dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.50 so v Gerbičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 12.44 so v ulici Cesta na Brdo v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Urad za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V soboto bo sončno z občasno povečano oblačnostjo. nastale bodo manjše snežne plohe in še te predvsem v sredogorju in visokogorju. Kakšna snežinka pa lahko pride tudi do nižin. Količina padavin bo zanemarljiva. Pihal bo okrepljen veter severnih smeri. Dnevne temperature bodo okoli 5 °C.

V noči na nedeljo se bo od severa prehodno pooblačilo. Ob tem bodo na severu nastajale manjše snežne plohe. Količina padavin bo spet majhna. Povečini okoli 1 mm. Čez dan se bo od zahoda oblačnost trgala, proti vzhodu pa bo ostalo povečini oblačno. Jutranje temperature bodo nizke, od -6 do -3 °C, čez dan pa nekje med 3 in 6 °C.

V ponedeljek bo večinoma oblačno. Popoldne bo na jugu in zahodu začelo deževati. Zapihal bo jugozahodnik. Meja sneženja bo nad 800 m nadmorske višine. V zatišnih alpskih dolinah bo lahko snežilo do nižin. Do večera bo ob alpsko-dinarski pregradi padlo od 5 do 10 mm, na Gorenjskem okoli 5 mm, proti vzhodu pa še bistveno manj.

V noči na torek bodo padavine zajele večji del države. Po nižinah bo deževalo, v sredogorju n visokogorju pa snežilo. V torek čez dan bodo padavine od zahoda slabele in začelo se bo jasniti. V večjem delu države bi lahko padlo še dodatnih 10 do 15 mm, vendar je napoved še negotova. Otoplilo se bo.