Skoči do osrednje vsebine

Na Dnevih Latinske Amerike in Karibov tudi o umetni inteligenci in feministični zunanji politiki

Drugi dan Dnevov Latinske Amerike in Karibov je bil uvodoma posvečen poslovnim priložnostim in znanstveno-raziskovalnim predstavitvam na področju gozdarstva in namakanja. V popoldanskem delu so se na dveh panelnih razpravah osredotočili na digitalizacijo in umetno inteligenco ter feministično zunanjo politiko. Razpravo o slednji je z uvodnim nagovorom odprla ministrica Tanja Fajon.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so predstavniki GZS, SPIRIT in posameznih sektorskih združenj predstavili poslovno okolje v Sloveniji ter orisali trenutno sodelovanje med Slovenijo in državami Latinske Amerike in Karibov. Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Slobodan Šešum je poudaril pomen sodelovanja med državami na politični ravni in napovedal nadaljevanje mehanizma gospodarskih mešanih komisij z določenimi državami. Izpostavil je prednost, kadar se dvostranskih obiskov udeležujejo tudi gospodarske delegacije. V krajši razpravi so se sodelujoči strinjali, da vidijo številne priložnosti med Slovenijo in regijo Latinske Amerike in Karibov, ki še niso izkoriščene. Tako govorci kot udeleženci so bili v razpravi enotni, da se bo v prihodnje to sodelovanje krepilo. 

V Centru za odličnost v financah sta popoldan potekala panela o umetni inteligenci in feministični zunanji politiki (FZP). Slednjega je z video nagovorom odprla ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon: "Trdno sem prepričana, da strateško obravnavanje strukturnih ovir za enakost spolov lahko privede do pozitivnih in dolgotrajnih sprememb, ne le na področju enakosti žensk in deklet, ampak tudi za družbo na splošno." Dodala je, da so napredek na področju enakosti spolov, varstva pravic žensk in krepitev njihove vloge prednostne naloge slovenske zunanje politike. Ministrstvo zato pripravlja nacionalno feministično strategijo zunanje politike. Na panelu so ambasadorji za feministično zunanjo politiko in predstavniki le te v zunanjih ministrstvih Argentine, Kolumbije, Nizozemske ter predsednici Fundacije EU-LAK in Fundacije  za študije in raziskave o ženskah nadalje razpravljali o glavnih izzivih pri oblikovanju nacionalnih FZP ter predstavili nekaj dobrih praks. 

Panelisti iz Paname, Čila, Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI) in Slovenije, ki so obravnavali umetno inteligenco so si bili enotni, da obstaja potreba po razpravi o mednarodnih normah in standardih. EU in regija Latinske Amerike in Karibov sta v idealnem položaju za krepitev dialoga in sodelovanja na področju umetne inteligence ter digitalizacije. Razprava se je dotaknila najboljših praks ter izmenjave izkušenj za druge države. Udeleženci so se seznanili tudi  delovanjem IRCAI in z aktivnostmi Blejskega strateškega foruma.

Na Biotehniški fakulteti je potekal znanstveno-raziskovalni del programa s poudarki na trajnostnem gozdarstvu, namakanju in predstavitvijo pilotnega projekta za krepitev zmogljivosti gozdarskega sektorja pri sodelovanju z lokalnimi skupnostmi v Gvajani. Udeležence je uvodoma pozdravil Generalni direktor Direktorata za znanost, Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Ob zaključku programa je udeležence nagovorila namestnica Generalne direktorice za politične zadeve ministrstva za zunanje in evropske zadeve Suzana Češarek.

Dnevi LAK 2023, ki so pod okriljem Ministrstva za zunanje in evropske zadeve v partnerstvu z Blejskim strateškim forumom, potekali že petič, so pritegnili tako slovenske odločevalce kot gospodarstvenike in tuje goste iz držav Latinske Amerike in Karibov.

Po zaključku Dnevov LAK je Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v petek, 24. novembra, gostilo zasedanje Sveta guvernerjev EU-LAK fundacije, ki združuje 61 članov. Generalna sekretarka ministrstva veleposlanica Renata Cvelbar Bek je v uvodnem nagovoru izpostavila večletno odlično sodelovanje Slovenije s fundacijo, ki je pomemben deležnik poglabljanja sodelovana med EU in Latinsko Ameriko in Karibi. Učinkovita partnerstva so ključna za uspešne dosežke. Slovenija je zavezana nadaljnji krepitvi sektorskega sodelovanja na področjih, ki so bila že doslej v ospredju, kot so okolje, upravljanje z vodami, gozdarstvo, krožno gospodarstvo, digitalizacija in umetna inteligenca.