Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon ob obisku Bližnjega vzhoda: "Mirovni načrt naj vodi v priznanje palestinske države"

Ob začetku štiridnevnega premirja med Hamasom in Izraelom ter izpustitvi nekaj talcev in zapornikov se je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon sestala z najvišjimi političnim predstavniki v Izraelu in Palestini. Pozvala jih je k prenehanju nasilja, spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava, zaščiti civilistov in čimprejšnjemu pogovoru o rešitvi za trajni mir na Bližnjem vzhodu.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je skupaj s portugalskim kolegom Joãom Gomesom Cravinhom obisk začela v Izraelu, kjer je na tristranskem srečanju z izraelskim zunanjim ministrom Elijem Koenom uvodoma izrazila zadovoljstvo, da je bil dosežen dogovor o štiridnevnem premirju, ki je stopil v veljavo prav danes ob 6. uri zjutraj po srednjeevropskem času. "Upam, da bodo vsi talci, ki jih zadržuje Hamas, izpuščeni in da bodo humanitarni premori privedli do trajne prekinitve ognja. V tem konfliktu plačujejo visoko ceno civilisti na obeh straneh. Za žrtve ni ne narodnosti ne vere. Vsaka žrtev je žrtev preveč. Ta tragedija se mora končati," je na pogovorih poudarila ministrica Fajon.

Pred tem so na jugu Izraela obiskali kibuc Kfar Aza, kjer je Hamas 7. oktobra 2023 izvedel pokol nad civilnim prebivalstvom - tam naj bi prej živelo okoli 900 ljudi. Kraj je uničen, preživeli prebivalci pa so razseljeni po hotelih v Izraelu. "Obisk v kibucu je bil pretresljiv. Razumem strah in jezo ter odločno obsojam nasilje in vse oblike ekstremizma. A hkrati ni opravičila za stradanje in ubijanje ljudi ter za napade na bolnišnice, ki pri tem ostanejo brez oskrbe z elektriko in zdravili. Podobe iz Gaze so skrajno pretresljive in popolnoma nesprejemljive. Otroci ne začenjajo vojn," je ob ogledu kibuca izpostavila ministrica Fajon.

V pogovorih z izraelskim zunanjim ministrom je še enkrat poudarila pomembnost zaščite civilistov na celotnem območju Izraela in na palestinskih ozemljih in nujnost oskrbe prebivalcev Gaze. "Izrael pozivam, naj spoštuje mednarodno humanitarno pravo. Potrebujemo politično, in ne vojaško rešitev. In ne bomo podprli prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ali zmanjšanja ozemlja te enklave. Prav tako ne pristajamo na ločeno rešitev za Gazo in za Zahodni breg, skladno z resolucijami Združenih narodov," je poudarila ministrica Fajon.

V Tel Avivu sta se slovenska zunanja ministrica in portugalski kolega srečala tudi z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom. Izrazila sta obžalovanje zaradi nerešenega vprašanja na Bližnjem vzhodu, ki je terjal že toliko gorja. Ministrica Fajon je ponovila, da je potrebno čimprej najti politično rešitev: "Edino zagotovilo za varnost Izraelcev je mirovni proces, ki vodi k priznanju palestinske države. Slovenija je pripravljena, tudi kot članica Varnostnega sveta Združenih narodov, aktivno prispevati k rešitvi dveh držav in trajnemu miru na Bližnjem vzhodu".

Fajon in Cravinho sta se po srečanjem z izraelskimi predstavniki odpravila v Ramalo na Zahodni Breg, kjer sta se pogovarjala s palestinskim kolegom Rijadom al Malikijem in predsednikom vlade Mohamedom Štejehom. Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je pozdravila dogovor o začasnem premirju, doseženim s posredovanjem Katarja, in odprtju humanitarnih poti ter vstopu tovornjakov s humanitarno pomočjo v Gazo. Izrazila je obžalovanje nad nasiljem, ki ga doživlja prebivalstvo v Gazi in na Zahodnem bregu: "Po moji oceni gre za grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava. Tukaj prebivalstvo živi v grozljivih razmerah, neprestanem strahu in pomanjkanju."

Obema predstavnikoma Palestincev je jasno povedala, za kakšno politično rešitev si bo prizadevala Slovenija: "Glede prihodnosti palestinske države je moje sporočilo jasno: temeljiti mora na modelu dveh držav, kar bo zagotovilo trajni mir na Bližnjem vzhodu. Pomembno je, da smo v pogovore vključeni vsi partnerji: arabske države, ZDA, EU, da naredimo konkreten mirovni načrt, ki bo vodil do mirovne konference in priznanja palestinske države."

V soboto bosta Fajon in Cravinho na pogovorih v Egiptu in Jordaniji, kjer bosta sogovornike pozvala k večji vključenost arabskih držav ob sočasnem večjemu angažmaju EU pri iskanju rešitve dveh držav v regiji. Za to potrebujemo opolnomočeno palestinsko oblast.