Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin in predsednica avstrijskega Zveznega sveta Arpa o sodelovanju med državama

Državni sekretar Marko Štucin se je srečal s predsednico avstrijskega Zveznega sveta Claudio Arpa. Med drugim sta govorila o dobrem sodelovanju med državama in pregledala možnosti za nadaljnje poglabljanje dvostranskih odnosov.
Claudia Arpa, državni sekretar Marko Štucin, rokovanje pred zastavami

Državni sekretar Marko Štucin se je srečal s predsednico avstrijskega Zveznega sveta Claudio Arpa | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Državni sekretar v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Štucin je izrazil zadovoljstvo z dobrososedskimi in partnerskimi odnosi med Slovenijo in Avstrijo. S sogovornico sta se zavzela za krepitev sodelovanja, čezmejnega povezovanja in stikov med prebivalstvom.

Poudarila sta pomen tesnih gospodarskih odnosov - Avstrija sodi med najpomembnejše gospodarske partnerice Slovenije. Aktualni trendi kažejo nadaljnje povečanje blagovne in storitvene menjave, pa tudi porast števila avstrijskih turistov v Sloveniji.

Državni sekretar je poudaril položaj in vlogo slovenske manjšine v Avstriji. Zavzel se je za polno uresničevanje njenih pravic kot izhaja iz Avstrijske državne pogodbe. Izpostavil je pomen tega, da se posebno pozornost nameni pouku slovenščine in izobraževanju v slovenskem jeziku od predšolske vzgoje do univerze ter uporabi slovenskega jezika na uradih in sodiščih na Koroškem.

Sogovornika sta na pogovorih v Ljubljani izmenjala stališča o aktualnih razmerah v mednarodni skupnosti, ki botrujejo novim migracijskim valom in ponovnemu uvajanju mejnih nadzorov. Po besedah državnega sekretarja Štucina Slovenija ostaja zagovornica in podpornica Schengenskega območja in prostega gibanja znotraj njega.