Skoči do osrednje vsebine

Na Poljskem odprta razstava o generalu Rudolfu Maistru

Vojaški muzej Slovenske vojske je v sodelovanju z Zvezo društev general Maister in Narodnim muzejem v Przemyślu na Poljskem postavil razstavo o generalu Rudolfu Maistru, ki sta jo v sredo, 22. novembra, v prostorih muzeja odprla veleposlanik Republike Slovenije na Poljskem mag. Bojan Pograjc in direktor poljskega narodnega muzeja Jan Jarosz.

General Rudolf Maister, obranitelj slovenske severne meje, je v tem mestu služboval kot avstro-ogrski častnik v nekajletnem obdobju pred prvo svetovno vojno.

Odprtja razstave so se udeležili tudi kustos Lenart Pupaher in štabni vodnik Damjan Škafar iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske, mag. Lučka Lazarev Šerbec in Rudolf Pfajfar iz Zveze društev general Maister, kustos poljskega narodnega muzeja Tomasz Pomikacz, lokalna občinska in vojaška delegacija ter obrambni ataše Republike Slovenije na Poljskem kapitan bojne ladje Gorazd Bartol, ki je dogodek tudi organiziral.

Slavnostni govornik je bil veleposlanik Republike Slovenije na Poljskem mag. Bojan Pograjc, poleg njega pa so na odprtju govorili še direktor muzeja Jan Jarosz, predsednica Zveze društev general Maister, mag. Lučka Lazarev Šerbec in kustos Lenart Pupaher.