Skoči do osrednje vsebine

Na Ministrstvu za obrambo praznujemo dan Rudolfa Maistra

Na Ministrstvu za obrambo tradicionalno praznujemo dan Rudolfa Maistra, državni praznik v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister (1874–1934) s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru.
Minister za obrambo Marjan Šarec je z delegacijo Ministrstva za obrambo položil venec k spomeniku generala Rudolfa Maistra pred ministrstvom.

Venca sta položila tudi delegaciji Mestne občine Ljubljana in Zveze društev general Maister. Danes ob 17. uri bo minister Šarec položil venec k spomeniku generala Rudolfa Maistra in njegovim borcem s Kamniškega na Trgu talcev v Kamniku, ob 18. uri pa se bo udeležil prireditve ob dnevu Rudolfa Maistra s podelitvijo spominskih priznanj v Domu kulture Kamnik.

Včeraj, v sredo, 22. novembra, je bilo v Przemyślu na Poljskem odprtje razstave o generalu Rudolfu Maistru, ki jo je v sodelovanju z Zvezo društev general Maister in Narodnim muzejem v Przemyślu na Poljskem postavil Vojaški muzej Slovenske vojske. General Rudolf Maister je pred prvo svetovno vojno v tem mestu nekaj let služboval kot avstro-ogrski častnik.

Leto 2024 – leto 150. obletnice rojstva in 90. obletnice smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra - Vojanova – je Vlada Republike Slovenije v čast njegovim izjemnim zaslugam za slovenski narod razglasila za Leto generala Rudolfa Maistra.

General Rudolf Maister je med sooblikovalce slovenske zgodovine vstopil ob koncu prve svetovne vojne, ko je v kaotičnih političnih razmerah 1. novembra 1918 samoiniciativno razglasil Maribor za jugoslovansko posest ter prevzel vojaško poveljstvo nad njim in celotno Spodnjo Štajersko. Narodni svet za Štajersko ga je istega dne povišal v čin generala. Z mobilizacijo mu je uspelo popolniti takrat številčno skromno enoto slovenskih vojakov, ki so mu stali ob strani od vsega začetka in so pomenili zasnovo slovenske vojske. V nekaj tednih je Maister zbral vojsko, ki je štela približno 4000 vojakov. 23. novembra 1918 je razorožil nemško varnostno stražo, s čimer je utrdil svoj vojaški položaj v mestu ter zagotovil Spodnjo ali Južno Štajersko takratni Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS) ter tako današnji Republiki Sloveniji. Slovenci imamo danes v spomin na to hrabro dejanje na ta dan, torej 23. november, državni praznik – dan Rudolfa Maistra.

Video posnetek s slovesnosti si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.