Skoči do osrednje vsebine

Minister Papič o znanosti in tehnologiji v boju s klimatskimi spremembami

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič se te dni v New Delhiju udeležuje dveh mednarodnih konferenc, ki obravnavata boj proti klimatskim spremembam in upravljanje vodotokov.

Pred začetkom prvega dogodka – 8. indijskega vrha o stanju voda (angleško 8th India Water Impact Summit – IWIS) se je srečal z generalnim direktorjem misije Čisti Ganges (angleško Clean Ganga – cGanga) Asokom Kumarjem in sekretarko Debashree Mukherjee z indijskega ministrstva za vode, s katerima je govoril o rezultatih projekta revitalizacije reke Ganges.

Ob uvodu IWIS je minister dr. Papič nastopil kot eden od govorcev na plenarni inavguraciji. Govorci so se osredotočili na pomen razvijanja znanstvenih pristopov, ki so v pomoč pri upravljanju vodnih virov. Minister je poudaril, da je voda eno od ključnih bogastev 21. stoletja, ki pa ga ogrožajo klimatske spremembe. »Dostop do čiste vode vse bolj postaja eden od temeljev za stabilnost in mir v svetu,« je dejal minister. Slovenska vlada podpira mednarodno sodelovanje na področju prizadevanj za čisto vodo. »Zato želimo z Indijo in drugimi državami deliti naše znanje, tehnologijo in izkušnje na področju ohranjanja čistih voda,« je poudaril dr. Papič. Odličen primer slovenskega znanja na tem področju je Center odličnosti »Vesolje-SI«, ki je razvil več uspešnih tehnoloških demonstracij z uporabo mikrosatelita Nemo-HD. Ta omogoča zelo natančne posnetke tokov rek iz vesolja in med drugim omogoča vrednotenje okoljskih obremenitev rek.

Minister dr. Papič se je ob robu dogodka srečal še z indijskim ministrom za novo in obnovljivo energijo dr. Rajem Kumarjem Singhom. Pogovarjala sta se o možnostih uporabe vodikovih tehnologij v luči zelenega prehoda, pri čemer je indijska stran na povabilo dr. Papiča izrazila zanimanje za sodelovanje pri novem mednarodnem projektu vodikovih tehnologij, za katerega se je minister dr. Papič dogovoril na nedavnem obisku na Japonskem.

Po 8. indijskem vrhu o stanju voda se je minister udeležil še konference o vplivu investicij in tehnologije v boju proti klimatskim spremembam (angleško 1st Climate Investments and Technology Impact Summit – CITIS). Govorci, med katerimi je bil tudi minister dr. Papič, so se osredotočili na pomen razvijanja novih tehnologij, ki lahko uspešno kljubujejo klimatskim spremembam.

Minister je v svojem nagovoru med drugim izpostavil pomen tehnologij za izboljšanje upravljanja vodotokov in poudaril, da infrastrukturni projekti delujejo na osnovi velikih sistemov, ki so zahtevna naloga, tako za raziskovalce kot ponudnike tehnologij. Predstavil je idejo o novem mednarodnem projektu na področju vodikovih tehnologij, pri katerem ima interes sodelovati tudi indijska stran. O projektu je minister dr. Papič spregovoril tudi z glavnim svetovalcem za znanost indijske vlade prof. Ayayem Kumarjem Soodom, ki je idejo dodatno podprl. Na bilateralnem srečanju sta izmenjala še izkušnje na področju znanosti in inovacij v obeh državah in pogovor zaključila z željo po širitvi sodelovanja na omenjenih področjih.